Redaktionsbloggen

Tidernas viktigaste svenska folkmusikskivor plats 61-70

<– PLATSERNA 51-60

61_kultiration
61 Kultiration

Om Gaia (I-ration 2004)
Göteborgsbaserad reggae med sångaren Marcus Berg i spetsen och i perioder Lira-bekantingar som Livet Nord (fiol) och Camilla Åström (dragspel) i sättningen. Om Gaia var debuten och presenterade en ny svensk reggae som flörtade med såväl svensk folkmusik som balkan-sväng och latintakter.
Patrik Lindgren

62-swaap-sicR-6058475-1495387826-1370
62 Swåp

(sic) (Amigo 1999)
Svensk-brittisk och av många saknad kvartett som gav ut fyra finfina album åren 1997–2005, däribland detta. Karen Tweed på dragspel, Ian Carr på gitarr, och så Carina Normansson och Ola Bäckström på fioler. Skirt, piggt, drivet sound som obekymrat tycktes sväva fram och tillbaka över Nordsjön.
Patrik Lindgren

63-cerro_esperanza_band
63 Cerro Esperanza Band

Nubes del alma (Footprint 2003)
En möjligen lite bortglömd pärla i svenskt musikliv. Sångaren, gitarristen och kompositören Jorge Alcaide dirigerade detta åttamannaprojekt som förde samman latin med romsk balkanmusik på ett lysande vis. Alcaide gick sedan vidare med band som Lecheburre och hjärteprojektet GAO, Göteborgs Alternativa Orkester.
Patrik Lindgren

64-Louisa Lyne Di Yiddishe Kapelye webb

 

64 Louisa Lyne & Di Yiddishe Kapelye
A farblondzhete blondinke (Maestro music 2015)
Louisa Lyne sjunger på det germanska språket jiddisch och lyckas övertyga med en tydlig passion för musiken från Östeuropa. Vemodet och smärtan förenar musiken med den svenska folkmusiken. Klezmertradition möter nyskrivet. Ja, till och med Lille Bror Söderlundhs tonsättning av Nils Ferlins En valsmelodi görs på jiddisch.
Timo Kangas

65-Bengt+Berger+-+Bitter+funeral+beer+-+front+lp
65 Bengt Berger & Bitter Funeral Beer Band with Don Cherry

Bitter Funeral Beer (ECM 1982)
Denna enastående platta är kulmen på det aktiva sökande i världens kulturer som band som Archimedes Badkar, Spjärnsvallet och Vargavinter hade ägnat sig åt sedan tidigt 1970-tal. Ghanansk polyrytmik, kollektivjazz, spräckiga solon och ett överväldigande sväng dominerar, plus den mäktiga begravningsmusiken i titelspåret.
Kalle Tiderman

66-Sousou-Maher Cissoko webb
66 Sousou & Maher Cissoko

Stockholm-Dakar (Ajabu! 2011)
Inte så mycket ett musikaliskt möte som ett nytt musikaliskt liv som föddes i mötet mellan svenska Sousou och senegalesiske Maher. Denna deras andra skiva var en omvälvande reseberättelse där det sprattlande varvades med det sorgsna, det starka med det spröda. Kora, gitarr och generöst med slagverk.
Patrik Lindgren

67_orientexpressen
67 Orientexpressen

Havanna club (Origo 1987)
Musik från Balkanländerna och Turkiet framförd med stor känsla och stilsäkerhet. Havanna Club var Orientexpressens fjärde lp-skiva sedan bildandet 1975. På albumet samarbetar bandet med ungerske cimbalom-mästaren Kálmán Balogh. (De flesta) låtarna ligger med på samlingen Balkanica som kom 1993 och återfinns på Spotify.
Timo Kangas

68-tre-spelman
68 Björn Ståbi, Pers Hans & Kalle Almlöf

Tre spelmän (SONET 1977)
Björn Ståbi, Kalle Almlöf, Pers Hans Olsson … Folkmusikens crème de la crème inspelade på Kalle Almlöfs fars konditori i Malung 1977. Västerdalarna mot Österdalarna, rytm möter klang, och lyssna – det gick riktigt bra. På drygt 48 minuter går vi igenom ett smyckeskrin av låtar. Och mer skulle det bli.
Thomas Fahlander

69-Urban_Turban_SRSCD4722
69 Urban Turban

Urban Turban (Silence 1994)
Gamla blueslåtar, soulhittar och ­Elvisklassiker körs genom Urban Turbans hushållsmixer där orientaliska kryddor och dofter förvandlar upplevelsen till en sant krosskulinarisk kick. Ragnarök-bekanta Peter Bryngelsson och skrovliga sångaren Pelle Lindström (från Kebnekajses base camp) har så kul i studion att det smittar av sig. 
Timo Kangas

70-New Tango OrquestaBestiario weebb
70 New Tango ­Orquesta

Bestiario (Xource Records 2005)
Nytangons svenska banerförare som efterhand letade sig fram längst allt egnare stigar, så pass att de för några år sedan valde att byta namn till det mer genreneutrala New Tide Orquesta. Bestiario är en fullträff att ständigt återvända till, en tango nuevo lika jordnära som elegant och dramatisk. I centrum Per Störby Jutbring på bandoneon.
Patrik Lindgren

LISTAN FORTSÄTTER MED PLATS 71-80 …


Fler recensioner

Annonser