Redaktionsbloggen

Gard Nilssen's Supersonic Orchestra är ett av festivalchefens hetaste tips. Bild: Harald Opheim

Stockholm Jazz laddar för rekordstor oktoberfest

11 okt 2023

Stockholm Jazz Festival siktar på nytt publikrekord i höst – rekordet i antal akter och scener är redan avcheckat i och med programbladets 288 inslag på 78 scener. Vi haffade festivalchef Eric Birath för en liten pratstund.

Det är många nya scener i år, några av dem som känns särskilt roliga att ha fått med?

– Framför allt är det kul med den oerhört höga nivån på innehållet på de nya scenerna! Vi har två med en viss morbid touch, båda före detta begravningskapell: Lilla Kapellet vid Sabbatsberg och Krematoriet i Enskede. Reflexen i Kärrtorp har poppat up som en vital scen för jazz det senaste året och även Mötesplats Mariatorget, som drivs av Stadsmissionen, är med för första gången i år. Bar Brahe är ett annat relativt nytt vattenhål för jazzdiggare.

Stockholm Jazz växer och växer för varje år – var går gränsen, kan festivalen bli för omfattande?

– Jazzscenen i Stockholm är väldigt stor men det finns för få spelställen rent generellt. Många scener, arrangörer och musiker passar på att arrangera konserter under festivalen när det blir extra stort fokus på jazz. Jag tror inte att själva festivalen kan bli för omfattande så länge det finns musiker som vill spela och arrangörer som vill arrangera. 

Vilken programpunkt ser du personligen fram emot se allra mest?

– Det finns ju närmare trehundra gig att gå på men om jag ska välja något personligen så är jag väldigt taggad att se Gard Nilssen’s Supersonic Orchestra som består av tre trumslagare, tre kontrabasister och tio blåsare, samtliga från den mer experimentella delen av den svenska och norska jazzeliten. 
– Att äntligen få hit brittiska Kokoroko känns också som en bedrift, liksom första Sverigegiget med Thee Sacred Souls som gjort kometkarriär i USA. Sen är jag extremt glad över att den sydafrikanske trumslagaren Tumi Mogorosi kommer till festivalen och gör tre kvällar med konstnären/poeten/jazzmusikern Lefifi Tladi. Jag har lyssnat mycket på Mogorosis Group theory: Black music från förra året och tycker att han är ett av de mest intressanta namnen på den glödheta sydafrikanska jazzscenen.

Det tryckta programmet medföljer Liras höstnummer, men alla artister och speldatum finns också här.

OBS: Just nu och så länge festivalen pågår kan du teckna en helårsprenumeration av Lira till extra förmånligt pris – ange kampanjkoden ”SJF” när du beställer ”1 år, 4 nr” i formuläret här så får du 50 % rabatt!

Text: Patrik Lindgren

(ur Lira #3 2023)


Fler recensioner

Annonser