Redaktionsbloggen

Stefan Forssén är aktuell med sångbok och konsert. Bild: Kristin Lidell

Stefan Forssén hyllas med bok och konsert

6 okt 2023

Jazzpianisten och kompositören Stefan Forssén fyller 80 år den 10 oktober och firas genom en nyutgiven sångbok – Goddag, sorg och glädje! – samt en hyllningskonsert i Göteborg. Den nya sångboken är i pocketformat och rymmer runt trettio tidigare outgivna sånger.

– Det kändes ju som att konserten var ett bra tillfälle att sälja sångböcker! De flesta av de här sångerna har jag skrivit i år och förra året, men någon enstaka tonsättning är till exempel från sjuttiotalet, berättar Stefan Forssén.

– En del av bokens sångtexter har jag skrivit själv, men den innehåller också tonsättningar av poeter som Pär Lagerkvist, Maj Högberg, Bodil Malmsten, Lennart Hellsing, Karin Boye och Harry Martinson.

Undertecknads första möte med Stefan Forsséns musik var under barndomen, när vi i kör sjöng hans mycket pedagogiska sång Vattenkanon – en historia om det eviga kretslopp jordens vatten befinner sig i. Att skriva kanonmelodier är en av Forsséns specialiteter.

Vad utgör en bra kanonmelodi?

– Den goda idén med en kanon är att man får flerstämmig sång utan att det är krångligt att sjunga, att alla sjunger samma melodi men börjar sjunga vid olika tidpunkt. Jag började skriva kanonmelodier när jag gick på musiklärarutbildningen, för då hade jag möjlighet att dra in kamraterna i ett ensemblerum och sjunga igenom något jag hade hittat på. Det var ofta korta och enkla grejer som man inte behövde repetera. Sen visade det sig att många kanonmelodier funkade bra för barn att sjunga. Jag har skrivit många sånger för barn och gör det fortfarande.

Vad är skillnaden mellan att skriva sånger för barn och för vuxna?

– Det är egentligen inte så mycket skillnad. Men en skillnad kan vara att om man skriver musik vars noter ser lite krångliga ut så kan vuxna rygga lite lättare än barn. För barn är ingenting konstigt. De hör ju vad man sjunger och så härmar de det. Sen är det klart att det kan finnas innehåll i sångtexter som barn inte förstår.

Hyllningskonserten till Stefan Forssén äger rum i Betlehemskyrkan i Göteborg den 7 oktober. Medverkar gör bland andra kontrabasisten Anders Jormin, musikerna från jazzseptetten Änglaspel som Stefan Forssén varit en del av i drygt fyra decennier, samt Göteborgs Kammarkör och barnkören Lilla Amanda.

– Jag är egentligen inte inblandad i att organisera konserten eftersom det är en hyllningskonsert. Men Anders Jormin som är med och arrangerar den föreslog att jag skriva något för de som medverkar, för nöjes skull. Det tyckte jag var roligt, så jag har tonsatt tre korta dikter av Gunnar Björling som blir stommen på ett stycke som jag skriver till konserten.

Text: Sunniva Brynnel

(ur Lira #3 2023)


Fler recensioner

Annonser