! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Belgisk säckpipa

Griff Trio

Yoraré

Skivbolag: Home Records
Recenserad av: Bengt Edqvist
Publicerad: 21 dec 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Belgiska Griff Trio släppte sin första skiva 2004 med folkmusik från Europa på säckpipa med komp av gitarr, dragspel, bas. En låt heter Leksand. Nu har trion tio år senare insett att man har ett diger inhemsk folkmusikskatt och bestämde sig för att satsa på den. Dock har man satt sin egen moderna prägel på låtarna, inte några belgiska gammalmodigheter här inte.
Vissa låtar är dock högst lantliga – Hôliolô är rena kofösarvisan. Arret i Naar Oostland låter lite som Paul Simons Graceland och en del flöjtinslag har ett smått Ian Anderson-skt sound. Sång, flöjt och säckpipa är de enda instrumenten och dessa är mästerligt hanterade, mer rytmiskt trakterade säckpipor tror jag inte jag hört.
Trots att trion utger sig för att vara en säckpipstrio är det ändå a cappella-sången som dominerar. Och inget fel i det när det görs på detta välklingande och personliga vis. Hansken, en visa om en betjänt som är tänkt att bli det elfte offret för en sexmissbrukande kvinna, är elva minuter lång och ett under av snyggt producerad och framförd folkvisa. Börjar stillsamt med sång och flöjt, sedan tar säckpiporna vid med en svärta och glöd större än i det vallonska järnet – vi får också höra lite strupsång på slutet. Spännande och minnesvärt från det så oförutsägbara skivbolaget och att peta in deras musik i fack är svårare än att få in en belgisk tjur genom ett nålsöga.

Annonser