! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Tillbakablickande filmmusik

Bill Frisell

When you wish upon a star

Skivbolag: Okeh/Sony
Recenserad av: Leif Carlsson
Publicerad: 27 maj 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Jag saknar den stillsamma men obändiga musikaliska energin från Bill Frisells Have a little faith från 1993, med musik av bland andra så olika personer som Aaron Copland, Stephen Foster, Sonny Rollins och Madonna. Och när Petra Haden sjunger textrader på den nya skivan tänker jag på Ulla Billquist. Inget ont om henne, men i motsats till skivan från 1993 är detta i hög grad en nostalgitripp.
Med det sagt spelar den utökade trion noggrant utmejslade arrangemang av musik från tolv olika filmer och tv-serier. Bill Frisell, gitarrer och alla arr, Thomas Morgan, bas, och Rudy Royston, trummor och slagverk, med Petra Haden på sång och Eyvind Kang på altfiol. Fokus är på orkesterklangen, och Petra Haden är bäst i den ordlösa sången, som en i bandet.
To kill a mockingbird (Elmer Bernstein), Once upon a time in the west (Ennio Morricone) och Gudfadern (Nino Rota) får mest utrymme. Frisell är personlig utan att vara utmanande, välformulerad och elegant, och släpper inga överflödiga toner från sig. Lite bitsk är Tales from the far side, Bill Frisells egna musik till skämttecknaren Gary Larsons animerade filmer, och vem i min ålder minns inte Bonanza, signaturmelodin till Bröderna Cartwright som klockar in på 95 lätt skeva sekunder här.

Annonser