! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Oudspelets mångfald och djup

Thimios Atzakas

Udopia

Skivbolag: Carpe Diem
Recenserad av: Gunder Wåhlberg
Publicerad: 10 jun 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Udopia är det tänkta musikaliska område av skapande vibrationer där Thimios Atzakas och hans oud har sin hemvist.  Ett andligt och geografiskt kraftfält där musiker alltid kunnat utveckla den modala musikens många uttryck och former. Det har också denne grekiske oudspelare och klassiskt skolade gitarrist gjort under sina många resor och mästarmöten. I olika kulturer och ljudmiljöer växer hans kompositioner fram i både fri och mer bunden form.
Hans medmusiker deltar med breda improvisationer inspirerade ur Mellanösterns traditionella musik med inslag av både klassisk europeisk och innovativ modern musik.
I den spännande gruppen av instrument finns saxofon, neyflöjt, cello, viola da gamba, slagverk och marimba. Sångerskan Avgerini Gatsi bygger med konstfullt modulerad röst delar av hans verk.
Men större delen av skivan utgörs av hans stramt hållna oudspel, och hans soloframförande är ett intensivt gripande tillstånd av musikalisk koncentration. Thimos Atzakas utvecklar med inlevelse de musikaliska erfarenheter och impulser som ger formen åt hans verk. I Udopia summerar han både sin tonsättargärning och det mästerliga oudspel han fortsätter att utveckla.

Annonser