! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Öppet hus

The Groove Extension

The Groove Extension

Skivbolag: Imogena
Recenserad av: Ulf Johanson
Publicerad: 26 feb 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Basisten Kjell Janssons The Groove låter studiodörren till Fabriken stå öppen och ser vad som händer, vem som har vägarna förbi. Saxofonisten Björn Cedergren plockar med sin basklarinett medan Anders Kjellberg skruvar lite på sina trummor när steg hörs i trappan.
Och där kommer ju pianisten Tommy Kotter och altsaxofonisten Joakim Rolandson släntrande, lagom till att Jansson kickar igång sin långsamma Till Bertil, följd av Farao från Ale med sitt svävande fristilsintro.
Fler utmärkta musiker dyker upp, som pianisten Matti Ollikainen och trombonisten Niclas Rydh, för en eftermiddag av kvalitetsjazz med klassikersmak av föregångare som Jimmy Garrison, McCoy Tyner, Elvin Jones och andra.
Så när som på en småskev Var blev ni av, med sång av Bror Gunnar Jansson, så är det dock Kjell Janssons utsökta och karaktärsstarka musik som spelas. Han är verkligen en genuint skicklig hantverkare både som kompositör och som basist.
Det som präglar övningarna på den här skivan är den avspända attityden, kvaliteten i spelet och förtrogenheten med, och kärleken till, det stilideal som Jansson så elegant vårdar och utvecklar.
Bästa spår är Two Phrase Hill, med briljant spel av inte minst Cedergren och Kotter.

Annonser