! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Pedal steel-övningar

Diverse Artister

The Big E – A salute to steel guitarist Buddy Emmons

Skivbolag: MPI/Warner
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 4 dec 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

En av världens genom tiderna viktigaste pedal steel-gitarrister hyllas här på en stjärnspäckad cd. Willie Nelson, Emmylou Harris, Rodney Crowell och Duane Eddy tillhör toppnamnen på The Big E, som även var smeknamnet på Buddy Emmons.
Vince Gills lättsamt western swing-svängiga Country boy är en av många pärlor på en kärleksfullt sammanställd hyllning, med tillhörande utförlig historik i det medföljande 16-sidiga cd-häftet. Det är rikt på foton, ingående detaljer – kanske till och med lite väl ingående för de som inte så bevandrade inom pedal steel-världen.
Emmylou Harris och Rodney Crowell imponerar också – de har bästa Gram Parsons-kemin i That’s all it took, där fiolen tillåts ta lika stor plats som pedal steel-spelet. Och när elgitarristen Duane Eddy och pedal steel-ikonen Dan Dugmore gör en inkännande, instrumental Blue jade så följs den av Wille Nelsons avskalade Are you sure, som med blott akustisk gitarr och munspel kommer som en överraskning i en annars steel-full samling om 16 spår.
Buddy Emmons är verkligen värd en hyllning av det här slaget. Han har agerat uppfinnare och expanderade väsentligt instrumentets möjligheter, men är också den enskilda musiker som kommit att karaktärisera ljudet av gråtande skyar. Du kan ha hört hans spel i inspelningar med alla från Gram Parsons till Roger Miller och från Linda Ronstadt till Ray Price. Några av dessa artisters låtar luftas här, i nya inspelningar där även kända namn som Albert Lee och Raul Malo gör bra ifrån sig.
Buddy Emmons lever än och fyller 77 år i januari. Vilken fantastisk födelsedagspresent i förskott!

Annonser