Skivrecension

Sweet liberties
Sånger om demokrati och frihet

Diverse Artister

Sweet liberties

Skivbolag: Quercus Records
Recenserad av: Lars Fahlin
Publicerad: 18 dec 2016

Dela den här recensionen:

Sweet liberties är ett beställningsverk från 2015, från organisationerna Folk by the Oak och English Folk Dance and Song Society (EFDSS), i samarbete med det brittiska underhuset. Det utgör en del av firandet av 800 års strävan för demokrati – symboliserat av signerandet av Magna Carta år 1216, samt för att kartlägga Storbritanniens politiska och sociala resa, som den uppfattas av de inbjudna artisterna: Nancy Kerr, Maz O’Connor, Martyn Joseph och Sam Carter.
Det brittiska underhusets inblandning känns något ironisk, i en tid då den sittande regeringen strävar efter att reformera de mänskliga rättigheterna i landet. Men man får anta att det är historia och inte nutid som man önskade ha dokumenterad i sång.
Nancy Kerrs gör ett imponerande jobb på Kingdom, som berör både Magna Carta och rätten att äga land och bruka det för profit, till vilket hon spelar flink gitarr; Sam Carter sjunger om avskaffandet av slaveriet i Am I not a man i tidig Dylan-stil; Martyn Joseph berättar dramatiskt om Merthyr-kravallerna i Wales 1831 i Springsteensk Nebraska-stil och sjunger om avskaffandet av barnarbete på Twelve years old.
Lyckligtvis har artisterna inte helt hållit sig blott till äldre historia. Kerrs lek med tonarter och rytmer i Seven notes representerar dagens multikulturella samhälle. Sam Carter sjunger i Dark days om hur den allmänna frustrationen växer på grund av dagens politiska processer. Och O’Connor belyser samtiden i alla sina sånger: hon sjunger om uteliggare på fina Rich man’s hill, om demokrati, kompromisser och Westminsters sönderfallande väggar på spefullt käcka This old house; och om ett justitiemord 1985 då tre oskyldiga män dömdes för att ha dödat en polisman, på taktfasta Broad Waters.
Hon är skivans stora plus för mig.


Fler recensioner

Annonser