! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Gypsy punk

Gogol Bordello

Seekers and finders

Skivbolag: Cooking Vinyl
Recenserad av: Lena K Andersson
Publicerad: 16 nov 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Gogol Bordellos tionde album sedan 1999 – eller sjunde om man räknar studioalbum. Det är ett brokigt band med bas i New York med just nu nio medlemmar. De slog igenom med albumet Super taranta! 2007 och har haft en rejäl omsättning vad gäller bandmedlemmar. Mest kända är de för sina teatraliska och expressiva shower/konserter och de är ofta på turné – ibland också till Sverige. De har också medverkat i filmer, exempelvis Everything is illuminated från 2005 och Madonnas film Filth and wisdom från 2008.
De som sett bandet glömmer aldrig den extremt utåtriktade Eugene Hütz på sång och gitarr, alltid med uppknäppt skjorta, vild blick och bärande, sonor röst. Sergey Ryabtsev på violin har varit tillsammans med honom från start. Bandet bor i New York men medlemmarna har sina ursprung i bland annat Ukraina, Ryssland, Vitryssland, Ecuador och Etiopien – förutom USA, förstås.
Gogol Bordellos album är för det mesta ösiga, dansanta och rockiga – lite folkpunkrock men med östeuropeisk touch och livsfilosofiska och ironiskt romantiska texter. Här är det mer lite blandat – både fullt ös rakt fram och mer poetiska rocklåtar. I titellåten Seekers and finders är Regina Spektor gäst och sjunger en duett med Eugene Hütz, snyggt gjord med dystopisk text om att vi är ”headless riders”. Gillar man fiol är Walking on the burning coal en pärla (och min favorit). Lite ojämnt och energifyllt album, som en samling ösiga extranummer på en konsert.

Annonser