! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Country

Cina Samuelson

Roots & memories

Skivbolag: Cool Country Music
Recenserad av: Daniel Gustavsson
Publicerad: 13 okt 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Cina Samuelsson är för mig ett nytt namn. Detta trots att hon varit med länge i musikbranschen. Hon började sin karriär i bandet Freetown Highway, som bland annat vann Country-SM redan 1988. Sedan millennieskiftet har hon stått på egna ben som soloartist och är kanske mest känd för att ha haft tre låtar med i den svenska succékomedin Patrik 1,5.
Samuelson har alltid blandat covers med egna kompositioner på sina skivor. Men på nya skivan Roots & memories är det enbart covers som det bjuds på eftersom Cina Samuelson vill hylla några av de artister som inspirerat henne till att själv hålla på med country. Det är ”the usual suspects”, artister som Willie Nelson, Merle Haggard och Dottie West. Men med några få undantag är det inte deras mest kända låtar Samuelson valt att göra.
Just låtvalet är albumets stora styrka. Många coveralbum innehåller allt för kända och sönderspelade sånger. Här är det egentligen bara Hank Locklins Please help me I’m falling som i alla fall jag hört till leda.
Tre duetter finns med, och det är inga dåliga artister som dyker upp. Texaslegenden Dale Watson gör tillsammans med Cina en fin version av Tammy Wynette/George Jones-duetten Take me. Den fyllige amerikanske countrysångaren Justin Trevino gästar på Jim Reeves och Dottie Wests Love is no excuse medan duktige Texasbon Bobby Flores dyker upp på Cinas fantasiska version av Willie Nelsons Are you sure.
Men hur bra de tre duetterna än är visar Samuelson att hon kan stå på egna ben. Hennes versioner av exempelvis Ain’t had no loving, och Mommy, can I still call him daddy är mycket bra. Sammanfattningsvis en mycket trevlig överraskning och jag ska genast ta en djupdykning bland Samuelsons tidigare skivor.

Annonser