! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Energisk frijazz i gängse form

Brända Broar

Röjer på vinden

Skivbolag: Signal and Sounds Records
Recenserad av: Leif Carlsson
Publicerad: 22 feb 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Låten Rocka röven av högern är, lite oväntat med tanke på namnet, en snyggt genomförd pointillistisk studie som nog varken får högern att dratta på rumpan eller omfördelar kapitalet, men någonstans ska man börja, varför inte i akademin. Stenlunga står stilla och stampar och har svårt att röra sig, precis som det är för de arbetare som drabbas, kanske lurade och med rätta förbannade. Så tolkat stämmer den titeln precis med uttrycket i musiken. I Han steg in med en jävligt bra dikt i väskan, hör vi någon ta plats med en snubblande självmedvetenhet, strama upp pianot och genomföra en plan som trotsar alla eventuella motstånd. Med kraftfullt behärskat träblås växer tyngd och eftertryck, och kvartetten kan konsten att navigera snabbt och bestämt, som en slalomåkare.
Röjer på vinden är en kort lp, en 45-varvare med sju låtar på dryga tjugosju minuter i ett snyggt fodral. Musiken har något av 1960-talet och Ornette Colemans optimistiska ansats, och likt Colemans tidiga grupper är både ensemblespel och solon energiska och okonventionella. Vad kan man inte hitta när man röjer på vinden.
De som spelar är Niklas Persson alt- och sopraninosaxofon plus alla kompositioner, Rasmus Borg piano, Vilhelm Bromander basfiol, och Erik Carlsson trummor.
Till slut kommer en kort och lite vemodig men ändå lättsam utgång. Detta är pin livat, inget tu tal om annat.

Annonser