! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Altered states

Guapo

Obscure knowledge

Skivbolag: Cuneiform
Recenserad av: Lars Fahlin
Publicerad: 21 dec 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Guapo är en brittisk avantrock-ensemble med tjugo år på nacken. Ledda av trummisen Dave Smith, som är gruppens enda kvarvarande originalmedlem, kännetecknas Guapo av stor experimentlusta, genre-överskridande stilar och en soundmässig släktskap med europeiska band som Univers Zero, Present, Magma och Art Zoyd.
Liksom sin senaste skiva, History of the visitation (från 2013), som var baserad på science fiction-romanen Roadside picnic (boken bakom Tarkovskijs film Stalker), har Guapos nya skiva litterära influenser, i den dunkla kunskap den amerikanska urbefolkningen når genom sina psykoaktiva riter, något som Aldous Huxleys berör i sin bok En port till andra världen.
Obscure knowledge är i sig själv något av en övergångsrit, en 42 minuter lång komposition indelad i tre sektioner. Kvartetten Smith, Kavus Torabi (gitarr), Emmett Elvin (klaviaturer) och James Sedward (bas) skapar en flödande, dynamisk musik i ständig förändring – som kvicksilver. Från vackert till våldsamt, smekande till omskakande, rogivande till störande; expansivt, repetitivt, minimalistiskt.
Det är provokativt, komplext och hypnotiskt och jag kan inte låta bli att undra hur det skulle vara att lyssna på Obscure knowledge i hörlurar, i en mörk vattentank.

Annonser