! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Folkmunspel

Jouko Kyhälä & Filip Jers

New Scandinavian harmonica vol 1

Skivbolag: Jumi-Tuotanto Oy
Recenserad av: Bengt Edqvist
Publicerad: 26 jun 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Duellen mellan Finland och Sverige om vilket av länderna som är fritungemusikinstrumentens hemland nummer ett går här vidare med en duell på munspel mellan finske mästaren Jouko Kyhälä och den i Sverige oöverträffade Filip Jers. Vapnen som de två kombatanterna använder är diverse diatoniska och kromatiska munspel, allt från Joukos oktavstämda diatoniska i F till Filips basmunspel och ända ner till djupet med en bordun från en finsk tramporgel.
Jag har hört Filip live traktera ett munspel på ett sätt som egentligen inte är möjligt, här nöjer han sig med att visa upp ett helt normalt ekvilibristiskt munspelande. Jouko är inte sämre, här kanske till och med strået vassare och låtvalet är blandat finskt och svenskt och mycket välvalt.
Favoriter är svårt att välja ut men inledande Brudmarsch efter familjen Dahl får mig lite att tänka på en korsning mellan en finsk gånglåt och Ravels Bolero, taktfast som få låtar. Och Lorikspolska no 3 från Dalarna är helt enkelt en perfekt blandning av polska, blues och rockmusik. Kan bara citera en låt som M A Numminen brukar inleda sina konserter med: Perkele! Så svängigt och snyggt, och matchen slutade i princip oavgjort.

Annonser