! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Musik från Bulgarien

Diverse artister

Music from Bulgaria

Skivbolag: Caprice/Naxos
Recenserad av: Bengt Edqvist
Publicerad: 9 jun 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Skivbolaget Caprice har den goda smaken att återutge två av sina fina östeuropeiska skivor från 1970-talet, ganska nyligen den rumänska som visade sig ha kvaliteter som fortfarande höll – det har ju ofta folkmusik på grund av tidlösheten – och nu den bulgariska, och den är inte sämre den.
Mitt första minne av bulgarisk musik var i en skivaffär i London i mitten av åttiotalet då jag hörde den sedermera så kända bulgariska radions damkör första gången. Blev helfrälst och gammal kärlek rostar som bekant inte, så därför tycker jag att detta är underbar musik, det gäller såväl aningen minimalistiska säckpipslåtar som den bulgariska damkören.
Flera låtar framkallar gåshud hög som Rodopobergen och eftersom jag även har originalet till denna skiva, det vill säga lp:n, är det ett kärt möte från första och kanske inte helt lättsmälta stund: Kraj goritsa mlad nezjenen chodi: Ha-hu-ba vilket betyder En yngling vandrade i skogsbrynet, till den sista Lele Jane belo Jane (Ack Jana, du vita Jana) som framförs av nämnda damkör.
Allt detta har vi den indiske radiomannen, musiketnologen och filmaren Deben Bhattacharya att tacka för, men även den eller de som sett till att allt återutgivits. Jag är nog ännu mer förtjust i denna än den rumänska, men det är kanske mest av personligt nostalgiska skäl.

Annonser