! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Framåt-jazz

Ivo Neame

Moksha

Skivbolag: Edition Records
Recenserad av: Andreas Backelund
Publicerad: 19 apr 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

På tredje albumet som ledare visar brittiske pianisten Ivo Neame var skåpet ska stå med kompositioner från ett brett spektrum i sann kontemporär brittisk anda. Neame är något av en doldis i eget namn då han ofta annars förekommer som sideman med Marius Nesets kvintett och som en viktig kugge i hyllade jazzmaskinen Phronesis.
På Moksha utökas den gängse kvartettinstrumenteringen blås (George Crowley), piano, kontrabas (Tom Farmer) och trummor (James Maddren) med ytterligare en radda klaviaturer. Inga direkta överraskningar men att Neame exempelvis också använder Fender Rhodes och Hammond-orgel ger kvartetten en bredare palett att måla med. Gruppen är en samspelt enhet som serverar intrikata arrangemang med välsmakande melodier och improvisationerna är på topp, särskilt från Neame själv, vars spel på något sätt låter lite annorlunda jämfört med i ovan nämnda Phronesis.
Titeln Moksha är för övrigt ett ord på sanskrit hämtat från hinduisk filosofi och syftar på befrielse från inkarnationscykelns död och återfödelse.

Annonser