! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Bluegrass

Seldom Scene

Long time … Seldom Scene

Skivbolag: Smithsonian/Border
Recenserad av: Magnus Eriksson
Publicerad: 16 jun 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Seldom Scene har gett ut några lysande jubileumsskivor med fint valda gästartister. Long time … Seldom Scene (deras ordlekar med gruppnamnet är också ett vackert kapitel) ger gruppen en annan typ av retrospektiv sammanfattning av sin musik. Skivan är inspelad i studio, och den rymmer nya tolkningar av sånger från tidiga skivor och konsertfavoriter.
Även om endast banjoisten Ben Eldridge är kvar av originalsättningen från 1971, har den nuvarande sättningen med gitarristen och förstasångaren Dudley Connell, mandolinisten Lou Reid, dobroisten Fred Travers och basisten Ronnie Simpkins varit konstant sedan 1996. På nya skivan kan vi även höra de originalmedlemmar som fortfarande lever, basisten Tom Gray och sångaren John Starling, liksom gamla compadren Emmylou Harris.
Flera sånger är hämtade från en bredare countryrepertoar, av låtskrivare som Gram Parsons, Merle Haggard, John Prine och John Fogerty, men alla är stilrent och suveränt bluegrassifierade.
De instrumentala och vokala insatserna är naturligtvis lysande; något annat vore otänkbart. Några spår må ändå framhållas, som Dudley Connells innerliga sång i Like I used to do och hans mer luttrade tolkning av Through the bottom of the glass. Fred Travers dobrospel i Lorena tar också med lyssnaren på en himmelsk färd. Det blir också en vacker hyllning till Seldoms Scenes första dobroist Mike Auldridge, som förde in sången på gruppens repertoar och som avled häromåret.

Annonser