! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Samspelt triojazz Lira Gillar

Alexi Tuomarila

Kingdom

Skivbolag: Edition Records
Recenserad av: Andreas Backelund
Publicerad: 19 jun 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Jag är särskilt svag för triokonstellationen piano, bas och trummor när det kommer till jazz. Detta medför att jag ofta har höga förväntningar på en ny skiva med den sättningen, oavsett om jag känner till musikerna eller inte. När det gäller Tuomarilas trio är det endast basisten Mats Eilertsen jag känner till sedan tidigare. Både Alexi Tuomarila själv och trumslagaren Olavi Louhivuori är alltså nya bekantskaper för mig.
Den här typen av triojazz uppskattar jag mycket – samspelta musiker som framför ömsom intrikata ömsom på ytan simpla låtar med självsäkra solon. Det känns fräscht men samtidigt i traditionen och vad man kan förvänta sig. Alexis trio är inte fullt så rytmiskt komplex och eldfängd som stallkompisarna i Phronesis och melodierna är kanske mer sångbara. Alla musiker bidrar med låtar och självaste nobelpristagaren i litteratur, Bob Dylan, lyfts fram med en version av The times they are a-changin’, även om det i detta fallet rör sig om en instrumental tolkning.
Givetvis får Alexi mest soloutrymme men varken Olavi eller Mats kommer långt efter och trion levererar såväl blixtrande som eftertänksamma improvisationer. Jag skulle tro att det här är en blivande klassiker bland moderna pianotrio-album. Men vad vet jag – bedöm själv!

Annonser