Skivrecension

Källa
Halvjazzigt

Wahlström/Allard Duo

Källa

Skivbolag: Krex Records
Recenserad av: Andreas Backelund
Publicerad: 5 jun 2018

Dela den här recensionen:

Duon utgörs av gitarristen och filmaren Torbjörn Allard och sopransaxofonisten och kompositören Thommy Wahlström. Deras samspel är tajt och lyhört. Det är uppenbart att de är mycket bekväma tillsammans i sitt musikskapande. Av skivans tolv låtar har Allard komponerat sju och Wahlström resten. Duon själva skriver att musiken inte gärna placerar sig i något fack men att det finns tydliga spår av både jazz och folkmusik, därav deras benämning ”halvjazz”. Därtill är improvisation en stor del av deras sound. Men där finns också andra influenser, bland annat musik från Västafrika, visa och konstmusik tycker jag mig urskilja.
Wahlströms sopransaxofon gifter sig väl med Allards nylonsträngade akustiska gitarr och emellanåt lurar mina öron mig så pass att jag tycker mig lyssna till en flöjt eller till och med en trombon. Sån kontroll över instrumentet har saxofonisten att han kan frammana associationer till ett helt annat instrument utöver det faktum att han har ett riktigt snyggt sopransound.
Här finns finstämda melodier med drag av nordiskt vemod och svängiga nummer med tunga grooves. I någon låt känns det som att kasten mellan stilar är lite för tvära, men på det hela taget ett väl sammanhållet album med Triphop och Afrika som bästa spår.


Fler recensioner

Annonser