! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Gammelblues

Shoutin’ Red

Introducing

Skivbolag: Rootsy
Recenserad av: Ulf Torstensson
Publicerad: 26 jul 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Om jag inte hade haft ett uppdrag är det tveksamt om jag tagit upp den här skivan igen efter en snabblyssning. Jag blir nämligen väldigt störd av ostämda instrument, och trots att Felicia Nielsen alias Shoutin’ Red bara har sex strängar på sin gitarr låter det bitvis riktigt falskt. Vet inte om det beror på hennes urgamla parlour-gitarr, slarv av producenten Bosse Skoglund som släppt igenom detta eller ett medvetet försök att efterlikna de fältinspelningar från tidigt nittonhundratal i den amerikanska södern som inspirerat hela repertoaren.
Men som tur är hade jag ett uppdrag – denna recension – som tvingade mig att lyssna vidare, och det är jag glad för. Felicia har nämligen ett närmast magnetiskt driv i sin sång och ett gitarrspel som gör det svårt att släppa taget. Materialet är som sagt fokuserat på tiden för de tidigaste inspelningarna av amerikansk folkblues med covers av låtar med artister som Memphis Minnie och Leadbelly. Hon har också med en fin tolkning av den engelska folksången Geordie, som är rätt annorlunda mot den mer kända versionen av Joan Baez.
Jag kan inte riktigt bestämma mig för om det är den något gälla och lätt desperata rösten eller det snygga fingerpicking-gitarrspelet som jag gillar mest, men det spelar ingen roll, för riktigt bra är det. Men I never cried hoppar jag över på grund av en outhärdlig E1-sträng och där for också en annars given Lira gillar-stämpel.

Annonser