! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Jazztrio

Malija

Instinct

Skivbolag: Edition Records
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 20 sep 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Tre framstående figurer på den brittiska jazzscenen slår sig ihop och bildar den trumlösa trion Malija. Med influenser från tango, bluegrass samt ny och gammal jazz skriver de originalmaterial, fria att skapa i ett annat sammanhang än de vanliga. Annars är ju de tre herrarna minst sagt väl ansedda bandledare på annat håll.
Mark Lockheart på saxofon och basklarinett är lite av veteranen i sällskapet. Honom har vi hört i konstellationer som Loose Tubes och Polar Bear, men också med storheter som June Tabor och Django Bates. Danske kontrabasisten Jasper Høiby är bland annat med i framgångsrika Phronesis men också i Lovely Creatures med just Mark Lockheart (de släppte ett album 2016 på Edition Records). Pianisten Liam Noble har allt från Moondog till Ingrid Laubrock på meritlistan.
Som Malija har de musicerat ihop sedan 2014, och detta är Malijas andra album, även om de faktiskt spelade in och turnerade redan fem år tidigare när Mark Lockheart var aktuell med sitt album In deep. Och som de spelar ihop! De tre musikerna hakar naturligt på varandras vandringar längs tangenter, strängar och blåsinstrument. Precis som titeln Instinct ger vid handen. Ömsom återhållsamt, ömsom med storstadens brådska som puttar på dem. Givet att kolla in om du uppskattar något av det andra herrarna varit inblandade i, eller även om du aldrig ens hört talas om dem.

Annonser