Skivrecension

Innan döden
Hjärta och smärt Lira Gillar

Darya & Månskensorkestern

Innan döden

Skivbolag: Egen utgivning
Recenserad av: Hans Halling
Publicerad: 25 jun 2014

Dela den här recensionen:

Svensk-finska Månskensorkestern har i några år rest runt som ambassadörer för en finsk musikkultur och därtill skapat en klubb på Södra Teatern i Stockholm. Finsk tango och schlager i botten, men inte någon blåkopia av traditionerna utan en egen modern stil med lite kryddor av andra influenser. Jag lyssnar inte så ofta på finsk musik, men här faller jag pladask. Det låter fantastiskt bra!  Så mycket spelglädje – trots det ständiga vemodet i musiken – och professionalism. Darya sjunger så där lagom beslöjat och ändå jordnära övertygande. Man tror verkligen att hon menar vad hon sjunger.
Alla musiker bidrar aktivt i nästan självklara arrangemang, med till exempel eleganta tonartshöjningar som vilket insmickrande dansband som helst. En av låtarna är redan en smärre radiohit, Miljoona ruusua (miljoner rosor). En enkel trallvänlig låt som gräver sig in i huvudet och stannar där.
Enkelheten och självklarheten är själva framgångsformeln för Darya & Månskensorkestern. Vi är många som är svaga för sentimentala sånger och här är ett mästarbevis på hur bra det kan bli när man får det att låta äkta. Jag tror att den här plattan lyfter upp Darya & Månskensorkestern till de stora scenerna och den stora publiken (men hoppas att de inte sviker stammisarna på äldreboendena för det). Och dansbanan är väl allra bäst för hjärta och smärta.


Fler recensioner

Annonser