! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Folk/country/blues

Tom Russell

Folk Hotel

Skivbolag: Proper
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 28 sep 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

På nya albumet Folk Hotel sjunger Tom Russell berättelser och betraktelser om New Yorks välkända landmärke Chelsea Hotel, där alla från Dylan Thomas till Patti Smith hängt genom åren. Tom Russell sjunger om en resa och flytt från El Paso till Santa Fe, om ett möte med John F Kennedy – och så gör han en cowboydoftande låt om den kanadensiske singer-songwritern Ian Tyson som vägrar att lämna sina gamla älskade hästar. Han sjunger om Köpenhamns hustak, om en James Joyce-aktig morgon i Belfast, om den irländska floden Liffey som skär rakt igenom Dublins hjärta.
Inspirationen kommer i mycket från Fred Neil och Ramblin’ Jack Elliott, och författare som Hemingway och Bukowski. Augie Meyers och Eliza Gilkyson gästar på en totalt otrendig skiva som vågar visa upp en åldrad mans tankar och en röst som speglar detsamma. I en låt använder sig Tom Russell till och med uteslutande av 1500-talsslang.
Och så rundar Russell av de 13 originallåtarna med en sång för Dylan Thomas, vars ande genomsyrar väggarna i detta ”Folk Hotel”. Två bonusspår kommer på slutet. Den ena är en hyllning till Lightnin’ Hopkins och den andra en duett med Joe Ely. Duon tar sig an Bob Dylans gamla Just like Tom Thumb’s blues, med Joel Guzman på tejano-conjunto-dragspel.

Annonser