! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Jazz/elektroniskt

Arve Henriksen

Chron + Cosmic creation

Skivbolag: Rune Grammofon
Recenserad av: Carl Magnus Juliusson
Publicerad: 3 jun 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Om förra årets Places of worship var en sådan där klassisk Arve Henriksen-skiva vars atmosfär och vackra klanger man, precis som med den fantastiska Chiaroscuro, inte kunde undgå att sugas in i, är årets utgivning av ett lite annat slag.
Denna dubbelskiva består av två olika skivor: Chron och Cosmic creation. Första gången Chron gavs ut var det som del i den större boxen Solidification; Cosmic creation är däremot sprillans ny, fast med tydliga släktskap med Chron.
Henriksen spelar alla instrument själv. Klangligt lutar det åt det abstrakta. Hans så karaktäristiska trumpetspel blandas med elektroniska och programmerade ljud – de gånger det ens är med. Och självklart är det helt förtrollande.
I jämförelse med Places of worship är det här två aningen mer krävande skivor, vilka påminner en del om Strjon eller något av Supersilents grejer. Formen är mer fragmentiserad, mer spontan, mer oberäknelig. Man liksom färdas utan karta genom ljudlandskap man tidigare aldrig sett maken till. Någon spännande klang fångar ens uppmärksamhet – och plötsligt är man någon annanstans.
Arve Henriksen tillhör de idag stora förnyarna av såväl den elektroniska musiken som den moderna jazzen. Hans röst är helt unik och är alltid någonting alldeles särskilt att lyssna till. Det är bara att låta sig svepas med.

Annonser