! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Bok

Martin Westin

Charlie Parker i Sverige

Skivbolag: Premium Publishing
Recenserad av: Magnus Eriksson
Publicerad: 3 jun 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

En vecka i november 1950 turnerade Charlie Parker i Sverige. Han uppträdde i Stockholm, Malmö, Göteborg, Helsingborg, Jönköping och Gävle. Han var i fin form. Annars var många oroliga efter Parkers framträdande på jazzfestivalen i Paris året innan, hans första besök i Europa. Då var han nedgången och musikaliskt håglös.
Under Sverigeturnén höll han sig dock ren – inget knark, men desto mera sprit. I sin fina bok om Parkers turné i Sverige ifrågasätter dock Martin Westin trumpetaren Rolf Ericssons uppgift att Parker bjöd sina svenska medmusiker på champagne för tusen kronor efter en konsert. Gaget för hela turnén var tusen dollar, och Westin misstänker att Ericsson räknade om till ett senare penningvärde.
Boken följer Parker dag för dag, konsert för konsert. Den återger också många ljuvliga anekdoter från turnén, några mer apokryfiska. Björn Fremers skämt om bonden i Lomma som spelade in Parker medan han spelade för dennes kor är dock seglivad, återgiven bland annat av Gary Giddins, som skrev att Charlie Parker spelade för en ko i Sverige.
Martin Westin redovisar ett rikt material: pressklipp, annonser, programblad och uttalanden från dem som var med. Alla vittnar om Charlie Parkers vänlighet och generositet. Och den frispråkige Björn Fremer, som då var en tjugoårig jazzsnobb, lyckades locka med Parker till en helnatts jam på Akademiska föreningen i Lund efter Malmökonserten trots att han inledde mötet med att förebrå Parker för inspelningarna med stråkar.
Boken erbjuder roande läsning och ett fantastiskt bildmaterial.

Annonser