! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Svensk bluegrass

Hold Your Horses

Broken bones and shattered dreams

Skivbolag: Egen utgivning
Recenserad av: Pierre Eriksson
Publicerad: 15 apr 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Det är ingen lätt uppgift att försöka ta sig an en musikstil som inte ärvts genom kulturella betingelser utan anammats av kärlek. Det är lätt att navigera fel bland plattityder och schabloner. Fullängdsdebuterande Malmöbandet Hold Your Horses gör sitt bästa när de blandar bluegrass, old time och traditionell country med blandat resultat. Det märks att de lyssnat in sig noga på de amerikanska förlagorna, och i mångt och mycket hittar de också helt rätt känsla i ljudbilden. Det är när det kommer till texterna som jag blir lite tveksam. När de två inledande låtarna handlar om svår uppväxt (”I never had a father, my mother was a drunk / Lovers she had quite a few”) och krökande på en bar (”Five bottles of bourbon, three jugs of rye / Acting like I’m doing fine”) känns det inte speciellt unikt, utan mer som texter tänkta att passa in i någon förutfattad mall för genren.
Däremot händer det något i låt nummer tre, Unite, som handlar om patriarkalt förtryck och män som skövlar världen (”Mother, daughter, sister unite / Rise out of silence, stand up and fight”) – plötsligt känns det som om Hold Your Horses hittar sin egen röst. Jag inser att bluegrassens och countryns berättartradition lockar – och berättelserna behöver för all del inte vara självupplevda – men de måste övertyga och inte ramla ner i klichéernas sugande träsk. På Broken bones and shattered dreams är det dessvärre lite blandad kompott. Allra bäst blir det i avslutande Mika, som är ett ömhetsbevis från en förälder till ett barn (åtminstone tolkar jag den så) på svenska. Här blir det personligt, med en nerv som inte går att värja sig mot.
Broken bones and shattered dreams är en lovande debut och jag tror att Hold Your Horses har alla chanser att hitta fram till något riktigt bra och eget om de vågar gräva i sin egen mylla ännu mer.

Annonser