! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Moraviskt

Jitka Šuranská Trio m fl

Beránci a vlci

Skivbolag: Indies Scope
Recenserad av: Bengt Edqvist
Publicerad: 21 maj 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Att uttala den sydöst-tjeckiska mikroregionen Valašskokloboucko är inte det lättaste men intet mot att försöka reda ut de geografiska förhållandena när det gäller dessa folkvisors ursprung, dock är de alla från Moravien, ungefär. Och minst lika klurigt är det att försöka förklara vem som spelar vad på denna skiva, det är nämligen folktrion Jitka Šuranská Trio, damkören Ženský sbor z Kudlovic, folkmusikorkestern RukyNaDudy samt Sdružení Nezávislých Jazzmenů som slagit sina påsar ihop.
Det sistnämnda bandet heter översatt till svenska Den oberoende jazzmän-gruppen och jag får det till totalt 26 personer som har lyckats få till 13 utsökta tolkningar av tjeckiska traditionella sånger. En halv per skalle alltså. Redskapen är allt från elgitarr till srutibox via lokala folkliga flöjter, djembetrummor, saxofoner, säckpipor och diverse rytmer. Ovanpå allt detta en hel del fina körer och vacker solosång. Arrangemangen omfattar allt från fåraherdehojtande med bjällror till rena jazzimprovisationer på saxofon.
Kanske inte så lite spretigt men samtidigt väl sammanhållet av välproducerad charm kryddat med tjeckisk humor. Kanske inte bäst, men sticker ut mest, gör Starodávný III med sång av Michaela Vítová och nästan cocktailmusikaktigt komp på hackbräde, fiol, mandolin, gitarr, kontrabas och triangel – detta ack så underskattade men användbara musikinstrument.

Annonser