! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Reggaepop

Bellaroush

Bellaroush

Skivbolag: Swingkids/Border
Recenserad av: Niclas Forsgren
Publicerad: 25 feb 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Bellaroush är ett band som i olika konstellationer funnits sedan 2009. Denna platta är deras fullängdsdebut och har finansierats via så kallad crowdfunding. Bellaroush spelar en ny slags reggae. Det är inte gammelroots eller dancehallreggae. Nej, om jag måste genrebestämma det här så skulle jag vilja kalla det futurereggae. Baktakten, tyngden och stämsången finns där. Likaså engagemanget och aktivismen. Likheterna till vad vi vanligtvis kallar reggae finns där. Men något eget ”krav” på att vara eller se sig som ett reggaeband tror jag inte finns hos dem. Och det ger bandet en rörelsefrihet att experimentera och låta som man vill och tycker fungerar.
Redan anslaget i första låten Shallow cold gör mig uppmärksam på detta. Och det fortsätter med samma höga kvalitet. Texterna är innehållsrika funderingar kring samhällets konstigheter och misslyckanden. Att Bellaroush vill säga någonting är tydligt. Ett exempel är den starka antisexistiska Hands off!, en angelägen text om ett alltför vanligt beteende som måste bekämpas.
Det här är en alldeles briljant debutplatta, inte bara för oss reggaefrälsta. Möjligen skulle skivan kvalitetmässigt vinna på att vara kortare. Men det är lätt att ha överseende med detta då det ändå är så pass bra. Jag hoppas verkligen att debuten får en uppföljare.

-->

Annonser