! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Folkmusikopera

Sofia Thelin

Allrakäraste syster – En folkmusikalisk visopera

Skivbolag: Karamell Records
Recenserad av: Andreas Lagercrantz
Publicerad: 18 dec 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Ännu en iscensättning av en av Astrid Lindgrens älskade berättelser, den här gången opera i folkmusikdräkt. Det är låtskrivaren och sångerskan Sofia Thelin som skrivit både librettot och musiken till föreställningen, som härmed också ges ut på skiva.
Berättelsen handlar om en flicka, Barbro, som nyligen fått en lillebror och känner sig bortglömd av sina föräldrar. Hon hittar bland blommorna i trädgården låtsassystern Ylvali, som kommer att dö mot slutet av berättelsen, Barbro får dock i gengäld sin efterlängtade hund. Vemod och glädje blandas på typiskt Lindgrenvis i berättelsen.
Sju musiker och sångare plus två barnsolister hörs på skivan. Mycket slagverk, bouzouki, viola, gitarr, kontrabas, flöjter och dragspel ingår i ensemblen, som spelar en slags världsmusik på en grund av svensk folkmusik. Många av sångerna står på egna ben med härliga arrangemang och smittande melodier. I andra sånger saknas den sceniska gestaltningen där musiken samverkar med ljusprojektioner och nycirkus till en helhetsupplevelse.

Annonser