! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Farväl

Glen Campbell

Adiós

Skivbolag: Universal
Recenserad av: Magnus Östnäs
Publicerad: 19 sep 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Den 8 augusti dog Glen Campbell, 81 år gammal. Bakom sig hade han en makalös karriär som under de sista åren förmörkades av Alzheimers sjukdom med vilken han diagnostiserades 2011. 2012 gav sig Campbell ut på en avskedsturné med fyra av sina barn i bandet. Efter turnén – som finns dokumenterad på filmen I’ll be me – spelades avskedsplattan Adiós in. Då hade sjukdomen accelererat till den grad att Campbells gamla medhjälpare Carl Jackson var tvungen att leda honom igenom texten med hjälp av lappar.
På Adiós sjunger Glen Campbell de sånger han alltid återkom till men som han aldrig spelade in på skiva, berättar dottern Ashley Campbell i en intervju med Rolling Stone inför skivsläppet. Campbell gör övertygande versioner av Harry Nilssons hit Everybody’s talkin och Funny how time slips away i en fin duett med Willie Nelson.
Till de starkare hör Arkansas farmboy, en nyskriven låt som handlar om sångarens uppväxt i en barnaskara på tolv där pappan försörjde familjen som jordbruks­arrendator. Arkansas farmboy väver på ett elegant sätt in traditionella In the pines, en de första sånger Campbell lärde sig att spela. Låten knyter också ihop tiderna med hans första skiva Big bluegrass special som har en distinkt bluegrassfeel.
Genom 1960-talet var Glen Campbell studiomusiker och medlem i legendariska LA-baserade Wrecking crew med inspelningar med Beach Boys, Elvis Presley, Nat King Cole, Frank Sinatra och Ricky Nelson. Sen kom hitlåtarna som soloartist: Gentle on my mind, By the time I get to Phoenix, Wichita lineman och Rhinestone cowboy för att nämna några.
Adiós är en värdig slutpunkt på en karriär som en av countryns stora med omkring 45 miljoner sålda skivor. Sjukdomen tog Campbell från det liv han levt, men musiken i honom hann alzheimern inte rå på.

Annonser