Redaktionsbloggen

Maja Heurling och Ola Sandström. Bild: Christopher Anderzon.

Nya tonsättningar av bortglömd svensk poet

20 sep 2019

Duon Maja Heurling och Ola Sandström släpper i mitten av oktober skivan Irrbloss, med texter av den tills nu i princip helt okända svenska poeten Signe Aurell. I dag fredag kommer det första smakprovet, i form av singeln Till mitt hem – som går att lyssna på här:

Det var tre år sedan som sångerskan och låtskrivaren Maja Heurling kontaktades av amerikanske folkloreforskaren Marcus Cederström. Han skrev på en avhandling om Signe Aurell, född 1889, som flyttat till Minnesota vid 24 års ålder. Där bodde hon i sju år innan hon återvände hem, och det var också i USA som hon skrev och publicerade sina dikter, på svenska. Signe Aurell var dessutom fackligt aktiv i arbetarrörelsen under sin tid i USA.
– Hon kämpade för kvinnors rätt att organisera sig fackligt, berättar Maja Heurling.
– Signe jobbade själv som sömmerska och tvätterska i andra människors hem och efter vad jag har förstått var det en extremt tuff situation. Hon var aktiv i IWW som är en syndikalistisk organisation. Det var en kamp på liv och död för de som kämpade för sina demokratiska rättigheter, för folk blev ju förföljda och fängslade för sina åsikter.

När Marcus Cederström skickade Signe Aurells dikter till Heurling klickade det direkt.
– Det kändes som att jag alltid hade burit med mig de här dikterna, som att de var en pusselbit som fattats mig. Som att det var en del av min barndom.

Heurling tog fram gitarren, satte sig ner med Aurells texter och började sjunga fram sina tolkningar. Projektet fick sig en extra skjuts när Ola Sandström kom med.
– Jag såg Ola sjunga sina Stig Dagerman-tonsättningar i en föreställning han gjorde. Och jag kände att han hade en särskild ton som skulle passa bra för det här. Jag frågade om han ville kolla på texterna och han kände likadant, att det här går bara inte att motstå!

Duon började bolla inspelningar och tankar fram och tillbaka. Processen fick ta sin tid.
– Ola är utbildad musiker medan jag är självlärd och spelar mycket på gehör. Han har skrivit noter på allting. Så samarbetet har känts himla spännande!

Även om skivan har fått ta sin tid, har det varit lätt och lustfyllt att jobba med dikterna.
– Det kändes väldigt tydligt när jag slog upp dikterna och började läsa att det här är sånger. Det är inte bara poesi, de är skrivna så rytmiskt, de har en takt, de sjunger nästan sig själva.

Sunniva Brynnel

(ur Lira #3 2019)


Fler recensioner

Annonser