Redaktionsbloggen

Skivaktuella Gjermund Larsen Trio. Bild: Agnete Brun

Norska folkfavoriter tillbaka på banan

6 okt 2023

Gjermund Larsen Trio ger den 6 oktober ut Tøyen sessions, sin första skiva sedan 2016 och ger sig i höst ut på Norgeturné.

– Det är fint att spela som trio igen! På vår senaste platta Salmeklang hade vi ju med oss svenska trion Nordic och på andra plattor har vi haft några andra gästmusiker. Det var fantastiskt också, men ibland är det dejligt att vara trio, säger fiolspelmannen Larsen.

I trion har han med sig Andreas Utnem på piano och tramporgel samt Sondre Meisfjord på kontrabas.

– Vi skulle gå in i studion och spela in nytt material 2020, men så kom pandemin. Andreas Utnem var också med om en olycka där han slagit sig i huvudet och av och till inte har kunnat spela de senaste åren, så vi har nästan inte kunnat öva någonting. Vi har haft någon enstaka vikarie på konsert, men på skivinspelning ville vi inte ha vikarie.

När de i vintras spelade in Tøyen sessions i den kyrka i Tøyen som de vanligtvis använder som övningslokal fann de varandra snabbt, trots motgångarna och uppehållet.

– Det funkade fantastiskt. Vi känner varandra musikaliskt och har utvecklats tillsammans under många år. Det gör allting väldigt mycket enklare.

Jag har upplevt Gjermund Larsen som en avslappnad och självklar frontman på scen, men själv påpekar han att det inte alltid varit så.

– Jag minns första konserten vi gjorde med trion 2005, då var det nästan lite ovant och obehagligt att stå på scen som solist! Jag växte upp i en familj som spelar mycket folkmusik och jag spelade mycket med min bror som är två år äldre än mig. Men det var han som spelade förstastämman medan jag fick lyssna och delvis improvisera kring melodin för att skapa en andrastämma. Så på det sättet hade jag stått och gömt mig lite förut, men det var en bra musikalisk skola!

Kanhända var det också alla dessa andrastämmor som skolade Gjermund Larsen som kompositör. Trions musik är till stor del sprungen ur folkton, men innehåller både harmonik och rytmik som påminner mig om allt från pop till klassisk musik. Larsen nämner själv Christian Wallumrød och Arve Henriksen som två inspirationskällor, en keyboardist och en trumpetare som båda är viktiga namn inom den norska improvisationsmusiken och som Larsen spelat med.

Gjermund Larsen Trio ger oss en tillgänglig och eftertänksam folkton i ordets bästa bemärkelse, och kanske är det delvis därför som trion har nått breda framgångar även utanför folkmusikvärlden?

– Jag försöker att inte skriva så mycket typisk fiolmusik till trion, så att de som lyssnar på oss ska tänka att vår musik är musik – inte fiolmusik! Det är ett slags mål för mig med trion. Sen gillar jag att spela fort och spela virtuosa fioltrick i andra sammanhang, men inte just i trion.

Text: Sunniva Brynnel

(ur Lira #3 2023, läs recensionen av Tøyen sessions här)


Fler recensioner

Annonser