Redaktionsbloggen

Livet Nord är redo att släppa lös sin Paperbird. Bild: Daniel Wirgård

Livet Nord laddar för soloalbum

10 mar 2023

I maj kommer violinisten och eldsjälen Livet Nords allra första album i helt eget namn, efter många år i akter som New Tide Orquesta och Kaja och som drivande bakom ledande skivbolaget Kakafon och mycket annat. 

Ett par försmakssinglar har smugits ut redan och i dag kommer en tredje, som dessutom förärats en vacker video, skapad av Johannes Winkler. Det rör sig om en tonsättning av Stig Dagermans drabbande dikt Nu slår en blomma ut, som han skrev vid den tiden då bomberna föll över Hiroshima och Nagasaki.

Orden är dock tidlösa och likaså musiken här, som Livet Nord komponerade redan 2011, då till ett album av vissångaren Gunnar Källström. Inspelningen som vi hör här gjordes några år senare, och vi hör Livet själv på fiol och sång, Johanna Dahl på cello och Lisa Långbacka på dragspel och piano.

I det aktuella vårnumret (kämpa, våren!) av Lira möter vi Livet Nord i två artiklar – dels en som handlar om att skapa och spela musik för barn (där även kollegor som Sarah Riedel och Nils Berg är med), dels ett artistporträtt inför nämnda soloalbum, Paperbird, som släpps den 19 maj på Kakafon Records (såklart).

Intervjun med Livet Nord, av Sunniva Brynnel, ur Lira #1 2023 går att läsa fritt här – håll till godo!

Patrik Lindgren


Fler recensioner

Annonser