Redaktionsbloggen

Duon Lisas tog hem priset i kategorin folkmusik. Bild: Rikard Lilja

Lisas och Bobo Stenson Trio prisade på Grammisgalan

9 maj 2024

Efter de hett omdiskuterade avslöjandena kring omröstningsförfarandet inför Grammisnomineringarna var det igår dags för själva galan, och för vinnarna att avslöjas i de 23 kategorierna. 

Tändvätskan till nämnda debatt var nomeringarna i jazzkategorin, där forna Grammisprenumeranterna Tonbruket var dubbelt nominerade jämte (andra) crossoverakter som Sven Wunder och Ebba Åsman. Därför kändes det svårfrånkomligen som ett medvetet svar på tal när det i slutändan blev den enda mer renlärigt jazziga nominerade som tog hem priset: Bobo Stenson Trio med albumet Sphere, utgivet på ärevördiga etiketten ECM.

Folkmusikkategorin kändes svårtippad med nominerade som Lena Jonsson Trio, Eric Bibb och de tre duorna Rubinsztein/Karlsson, Samantha Ohlanders & Linnea Aall Campbell och Lisas – men det blev de sistnämnda, alltså ”lisorna” Lisa Rydberg och Lisa Långbacka som prisades för sitt finstämda och lite mystiskt dramatiska album Etiam.

I den till urvattning gränsande breda kategorin visa/singer-songwriter (med Ane Brun, David Ritschard, Ellen Krauss, Markus Krunegård och The Tallest Man On Earth) blev det Så mycket bättre-bekantingen Ellen Krauss som prisades, men inte för något enskilt album utan för fjolårets samlade utgivningar.

Salig Georg Riedel prisades på sätt och vis också, postumt, när hans dotter Sarah Riedel fick ta emot priset för Årets barnmusik för skivan Hyss är bra, där en lång rad svenska artister tolkar sånger av Georg Riedel och Astrid Lindgren.

Nämnas kan också att jazzigt/rootsigt svängiga kvartetten Dina Ögon blev en av galans vinnare (jämte Thomas Stenström), med priser både för årets album och årets alternativa pop.

Övriga vinnare hittar du här!

Patrik Lindgren


Fler recensioner

Annonser