Redaktionsbloggen

Lira #2 2024. Omslagsbilden på trion Mojna är av Fredrik Fridlund.

Liras sommarnummer är här!

31 maj 2024

Visst känns det som att det redan varit sommar ett tag nu? Och med ankomsten av Liras sedvanligt matiga sommarnummer råder det inte längre någon tvekan: festivalsäsongen är i full blom!

En bra bit över hundra festivaler och stämmor har vi vaskat fram och presenterar i vår 26-sidiga guide, inbakad i tidningen.

Men sommar innebär förstås också helt vanlig läsning och lyssning, och där bjuder på vi på en hel del godbitar. Bland annat har vi hakat på gänget bakom skivbolaget och kollektivet Supertraditional, som på bara några år gett folkmusiken en helt ny plattform i musiklivet.

Vi möter också en lång rad spännande artister, från omslagstrion Mojna till jazzvokalisten Vidya, från den punkigt afrorockiga Mdou Moctar till den mer skirt skimrande Canberk Ulaş, och så ett innerligt porträtt av den kultförklarade och filmaktuella singer-songwritern Judee Sill.

Ibland hör man förresten tesen att det där med skivrecensioner väl inte fyller något syfte längre. I synnerhet då från mediechefer som suktar efter rationaliseringar. Skribenten Bengt Eriksson hävdar bestämt motsatsen i en krönika och Lira håller ställningarna genom att i det här numret lyfta fram inte mindre än 218 nyutgivna skivor. Alster som alla bär på en historia och som alla är värda att lyssnas på.

Det, liksom hela Liras verksamhet, har vi mage att betrakta som en inte alls oviktig kulturgärning – att utgöra det där omistliga forumet för ett sprittande, kämpande musikliv som så lätt hamnar under radarn i dagens strömlinjeformade medielandskap.

Så gör en kulturgärning du med, gå på en festival, köp en skiva, stötta en artist – och prenumerera på Lira så att vi kan fortsätta med det vi gör!

Trevlig sommar där ute!

Lira-redaktionen, 31 maj 2024

PS: Missa inte spellistan Lira Lyssna som hör till detta nummer – du hittar den här!


Fler recensioner

Annonser