Redaktionsbloggen

Linnea Jonsson prisad. Bild: Niklas Bergström

J:son-stipendiet till Linnea Jonsson

5 okt 2022

Jazztrumpetaren Linnea Jonsson, som vi skrev om i Liras sommarnummer, tilldelas årets J:son-stipendium till minne av flöjtisten, pianisten och kompositören Björn J:son Lindh.

– Det känns jätteroligt! Jag känner mig superhedrad! Det är stort! säger Linnea Jonsson till VLT Kultur.

Juryns motivering lyder:
”J:son-stipendiet 2022 går till en instrumentalist och kompositör som med stor innerlighet förvaltar och förfinar såväl det nordiska vemodet som ljuset. För en klangvärld som andas innerlig ödmjukhet och med en tonbildning som förmår bergsmassiv att blomstra, tilldelas årets stipendium kompositören och trumpetaren Linnea Jonsson.”

Linnea Jonsson är född och uppvuxen i Västerås där hon började spela trumpet som 8-åring. Kärleken till improvisationsmusik uppstod i tidiga tonåren i Västerås Kulturskolas Ungdomsstorband och efter att ha gått på folkhögskolorna Lunnevad och Skurup tog hon examen från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm 2021.

I maj gav hon egna debutalbumet Fragments of spring på Prophone Records. Hon leder även det egna bandet Linnea Jonsson Group samt ett duoprojekt tillsammans med pianisten Niklas Bergström. Hon syns också flitigt på storbandsscenen i bland annat New Places Orchestra, Fredrik Nordström Big Band, Bohuslän Big Band, Gothenburg Art Ensemble, Bluehouse Jazz Orchestra och Tengholm Ullberg Big Band.

Björn J:son Lindhs minnesfond instiftades 2013 efter hans bortgång. Fonden förvaltas av Musikerförbundet som sedan dess varje år delar ut J:son-stipendiet till en ung instrumentalist och kompositör som arbetar genreöverskridande i hans anda.

Stipendiet kommer att delas ut vid Janne Schaffers och Staffan Schejas julkonsert Adventsland som hålls i Västerås konserthus den 11 december.

Patrik Lindgren


Fler recensioner

Annonser