! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Jazz för både under och ovan axlarna

15 okt 2017

Vijay Iyer Sextet
Konserthuset, Stockholm Jazz Festival, 14 oktober 2017

I en intervju i New Yorker säger den 45-årige amerikanske pianisten, kompositören och doktorn i kognitiv musikvetenskap Vijay Iyer, att han är intresserad av vad som händer med lyssnaren från axlarna och nedåt. Den förnuftsbaserade responsen är mindre intressant.

Jag håller med Iyer som i den renässans-sobra Grünewaldsalen i Konserthuset i Stockholm bjuder in till en överdådig konsert med sin sextett. Det kokar och sjuder men öppnas också för stillsammare samtal och överraskande humoristiska iscensättningar; som när sextetten citerar tablas.

Konserten med sextetten vilar på nya skivan Far from over som är genomkomponerad men ändå med mycket utrymme för improvisation. Det är så Iyer vill ha det. För att lyckas med det behövs lyhörda, snabbfotade musiker, och Iyer har starka solister i tenorsaxofonisten Mark Shim, kornettisten och flygelhornisten Graham Haynes samt inte minst i altsaxofonisten Steve Lehman som under kvällen tar tag i och vidgar ett par av kompositionerna.

Trots det håller Vijay Iyer bandet i rätt strama tyglar. Musiken är stundtals en visionär förlängning av Coltranes sista tid, Miles Bitches brew och en del klassisk indisk musik som går igenom i kompositioner som Good on the ground.

Efter en massivt funkig inledning med Nope från nya plattan skickar Iyer ut blåsarna och gör en känslig hyllning till beatpoeten Amiri Baraka på trio med trumslagaren Marcus Gilmore och basisten Stephen Crump. Det vidgar och ger konserten andning.

Vijay Iyer och sextetten spelar distinkt och närvarande. Musiken rör sig inåt och kring sin egen nod. Bitvis rå och kraftfull, bitvis glimrande och meditativ, bitvis alltför graviterande kring sin egen axel, men sökande och prövande.

Magnus Östnäs

OBS: Under Stockholm Jazz Festival 6-15 oktober erbjuder vi 100 kr rabatt på en helårsprenumeration av Lira. Mejla dina adressuppgifter till kampanj@lira.se så kommer tidning och faktura på posten. Ord pris 395 kr. Gäller endast inom Sverige.

01 Ettan_Cmyk.indd

Annonser