Redaktionsbloggen

Åkervinda kommer till Kullabygden i sommar. Bild: Angelica Hvass

Högklassig musikfest sedan 1946

26 jun 2024

Den breda kvalitetsfestivalen Musik i Kullabygden hålls i sommar från 30 juni till 7 juli och bjuder på en smakfull mix av kammarmusik, folkmusik och jazz, med artister som Amanda Ginsburg, Åkervinda, Spöket i köket och duon Malena Ernman och Mats Bergström.

Vi frågade Amelia Jakobsson, konstnärlig ledare, om det verkligen stämmer att det är Sveriges äldsta musikfestival?

– Ja, om ingen bevisar något annat! Vi har hållit på sedan 1946, startade upp precis ­efter kriget och har haft festival varje år sen dess. Arrangemanget har sett lite olika ut genom åren, från början var det utspritt över hela sommaren men nu är det koncentrerat till en veckas festival. 

Det är inte så dåligt det!

– Verkligen inte, det är en väldigt intensiv vecka och det är underbart att få en boost av fantastiska artister och musik i bygden. 

Ni har ett brett program med bland annat klassisk kammarmusik, jazz och folkmusik, vad är programmets röda tråd?

– Det viktigaste är att det är en väldigt hög nivå på artisterna oavsett genre. Vi bokar gärna artister som utmanar sig själva och som är nyfikna och framgångsrika i sitt tänjande av musikaliska gränser. Ett exempel på det är norska cellisten Amalie Stalheim som spelar en klassisk duokonsert tillsammans med piano en av dagarna och sen med en jazzgrupp dagen efter.

Vad har ni på programmet för den som gillar folkmusik? 

– Vi har ett dygn som vi lagt åt folkmusik i år, från eftermiddagen den 4 juli till och med den 5:e. Jag tycker personligen att det hade varit jätteroligt om både en publik som är intresserad av folkmusik och de som är folkmusiker själva kommer. Jag ser framför mig att folk sitter och jammar loss i Kullabygden!

Finns det ställen att ha buskspel? 

– Ja, det där kan jag kolla upp, för det hade varit underbart. Jag tänker mig något slags festivalpub eller liknande och så finns det en park och åkrar. Om inte annat får folkmusikerna jamma hemma hos mig i min trädgård! Jag älskar den där genuina spelglädjen som finns när människor jammar på det sättet. 

Sunniva Brynnel

Läs mer om festivalen här. Och missa inte Liras stora guide till festivalsommaren!


Fler recensioner

Annonser