! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Gränsöverskridande klassisk festival i Halland

8 aug 2017

För femte året i rad anordnas nu till veckoslutet Change Music Festival i Halland – en klassisk musikfestival som gärna sneglar mot andra musikaliska uttryck och konstformer.

– Jag har alltid fascinerats av mötespunkterna mellan klassisk musik och till exempel folkmusik, berättar festivalens konstnärlige ledare – engelske pianisten Simon Crawford-Phillips, bosatt i Stockholm.
– Det finns så mycket folkmusik-inspirerad klassisk musik, se till exempel på Brahms, Dvořák, Haydn, Beethoven … Och på den första skivan vi spelade in med Kungsbacka Pianotrio finns en trio av Schubert med, där andra satsen är baserad på en svensk folksång.

Kungsbacka Pianotrio består av Crawford-Phillips, violinisten Malin Broman samt cellisten Jesper Svedberg. I år firar trion tjugo år tillsammans och gruppen är ett fast inslag under festivalen.
– Vi har träffat och spelat med så många fantastiska musiker under vår musikaliska resa och Change ger oss möjligheten att bjuda några av de musikerna till Sverige.

Change Music Festival anordnas i år 10–13 augusti och använder sig av scener i Kungsbacka, Varberg och på Tjolöholms slott i Fjärås.
– Vi har faktiskt några galna, härliga festivalbesökare som alltid kommer till alla konserter och det är ju fantastiskt! Men vanligtvis väljer folk sina favoriter ur programmet och går på just de konserterna.

DreamersCircusSöndagens avslutningskonsert på Tjolöholms slott bjuder dansk-svenska trion Dreamers’ Circus på. Gruppen har tagit den skandinaviska folkmusikvärlden med storm de senaste åren med sina spännande låtarrangemang och Lira förutser en tajt och stämningsfull konsertupplevelse.
– Rune Tonsgaard Sørensen som spelar fiol i Dreamers’ Circus är också violinist i The Danish String Quartet. Jag har spelat mycket med dem och blir så exalterad när jag träffar folk som har så många strängar på sin lyra!

Simon Crawford-Phillips vill lyfta fram dessa länkar mellan olika genrer för blotta upplysningens skull, men även för att locka ny publik över genregränserna.
– Och när publiken väl är där vill jag öppna nya världar för dem – världar som de tidigare inte varit medvetna om eller haft möjlighet att se kopplingarna mellan.

text:Sunniva Brynnel
bild (Simon Crawford-Phillips): Bo Söderström
bild (Dreamers’ Circus): Caroline Bittencourt

Annonser