Redaktionsbloggen

Skivaktuella Sver kommer till Norrköping! Bild: Gunnar Halle

Folkfest stundar i kulturpolitiskt stormigt Norrköping

12 okt 2023

Nyligen prisbelönta Norrköpings Folkmusikfestival firar tjugo år mitt i en kulturpolitisk storm. Producenten Ebba Hellsten uppmanar fler att engagera sig för att säkra festivalens framtid. Festivalen hålls 13-14 oktober med artister som Sver, Lyset i forsen, Bäckafall och Ralsgård & Tullberg Kvartett på scen.

Det blev känslosamt när ni tog emot priset som Årets arrangör på Folk & Världsmusikgalan i våras. Vad betydde det för er?

– Vi i arrangörsgruppen har haft några turbulenta år. Flytt, omstart, pandemiår, återstart – att hela tiden ha nya förutsättningar och att alltid kämpa för överlevnad snarare än att fokusera på att förbättra det vi gör. Arbetet bakom kulisserna är väldigt roligt, men det är också till sin natur osynligt och det är få tillfällen där ens arbete uppmärksammas på det sätt som galan tillåter. Vi har varit nominerade flera gånger och jag skäms inte när jag säger att det var hög tid att vi vann!

Norrköping har hamnat i fokus i kulturpolitiken på sistone … Festivalen flyttade ju en gång i tiden från Linköping, eftersom det kommunala stödet var bättre i grannstaden. Hur ser ni på er framtid i Norrköping? 

– Vi som festivalarrangörer tycker såklart att alla beslut som kan leda till försämrat kulturutbud är dåliga beslut. Än så länge är det svårt att säga hur den förändrade kulturpolitiken kommer att påverka oss. Till dess hoppas vi kunna visa Norrköpingsborna och alla andra besökare hur bra kulturen kan vara! Inför nästa festival är det bristen på arrangörer snarare än kulturpolitiken som oroar mig personligen. Vill du att det ska bli fler än tjugo festivaler? Engagera dig!

Vad ser du själv fram emot lite extra på årets festival? 

– Festivalen firar jubileet tillsammans med inte bara Studentspelmanslags-VM utan även det lokala spelmanslaget Strängar & Rör som bjuder upp alla tidigare medlemmar på scen för en orepad dansfest. Laget har utgjort basen för arrangörsgruppen genom alla år och det ska bli kul att få fira tillsammans med så många gamla arrangörer på scen!

Läs mer om festivalen här.

Text: Patrik Lindgren

(ur Lira #3 2023)


Fler recensioner

Annonser