Redaktionsbloggen

Här går det att fördjupa sig i Timbuktu-dokumenten.

Fatoumata Diawara sjunger om Timbuktus kulturskatter

22 mar 2022

Lirafavoriten Fatoumata Diawara gav häromdagen ut minialbumet Maliba, ett slags soundtrack med som tema de berömda Timbuktu-manuskripten. Sju nyskrivna sånger berättar historien om bevarandet av dessa ovärderliga historiska dokument, som var nära att förstöras för evigt när islamisterna tog Timbuktu med våld 2012.

– Det här projektet betyder mycket för mig. Att vara involverad i bevarandet av Timbuktu-manuskripten är en stor ära. Förhållandena för män och kvinnor är väldigt olika i Mali och för en kvinna att vara inblandad i det här är väldigt viktigt. Det är som en dröm att få vara en del av detta. Jag är så stolt och lycklig, säger Fatoumata Diawara i ett uttalande.

För Timbuktu var inte bara en central handelsplats i Sahara, utan också ett av världens viktigaste vetenskapliga centrum. Som mest lär 25 000 studenter ha huserat i den på (vår) medeltid så livaktiga staden.

Från denna tid har en stor mängd handskrivna manuskript bevarats, om allt från mänskliga rättigheter, vetenskaplig forskning och statskunskap till poesi och nedtecknad musik.

Totalt rör det sig om över 400 000 manuskript, nedtecknade från 1000-talet och framåt på en gammal form av arabiska, dokument som med kraft motsäger idén att den afrikanska kulturen företrädesvis förts vidare oralt.

Länge var detta dock ingen egentlig samling – de enskilda manuskripten hade förvarats och bevarats från generation till generation hos olika familjer. På 1990-talet började historiker arbetet med att samla ihop dokumenten för att se till att de bevarades för framtiden och även kunde spridas till omvärlden, men detta arbete hotades plötsligt när islamister intog Timbuktu 2012 och började förstöra historiska artefakter som inte passade in i deras världsuppfattning – ovärderliga byggnadsverk förstördes och många manuskript hann brännas.

Lokala historiker lyckades dock med risk för sina egna liv smuggla ut det mesta – uppskattningsvis 95 procent av dokumenten räddades på det viset undan islamisternas bokbål.

Efter detta har arbetet med att bevara, katalogisera och digitalisera manuskripten tagit fart, delvis med stöd från Googles plattform för konst och kultur där det nu går att på distans fördjupa sig i detta kulturhistoriska arv.

Patrik Lindgren

LYSSNA PÅ ALBUMET MALIBA HÄR


Fler recensioner

Annonser