Redaktionsbloggen

Duon Erika & Cecilia tolkar en viss Edith på kommande skivan. Bild: Anna Ledin Wirén

Erika & Cecilia tar sig an Edith Södergran

21 feb 2023

Trenden inom både folkmusik och jazz att tonsätta poesi är fortsatt stark, och nu är det dags för duon Erika Lindgren Liljenstolpe och Cecilia Österholm att ge sig in i leken när de i april ger ut en skiva med nykomponerade tonsättningar av dikter av den finlandssvenska poeten Edith Södergran.

Projektet är något av ett pandemibarn, och de berättar att när de två inte kunde träffas fysiskt och spela så vände de sig till lyrik för att hitta kraft och inspiration.

− Diktens värld kändes tillgänglig och trösterik, så vi började att skicka dikter och skisser på musik till varandra. Det blev för oss ett nytt sätt att arbeta på vilket var både roligt och utvecklande, säger Erika Lindgren Liljenstolpe.

Valet föll på Edith Södergrans dikter på grund av deras mångbottnade karaktär. De tar upp de stora existentiella frågorna samtidigt som de är både intima och allmängiltiga.

− Förhoppningen är att vår musik tillsammans med texterna kan öppna upp för reflektion. Just öppenheten ger utrymme för var och ens egna personliga tolkning, säger Cecilia Österholm.

Skivans titel, Någonstans i rymden, är hämtad från dikten Till fots fick jag gå genom solsystemen.

Förutom Erika Lindgren Liljenstolpe på fiol och sång och Cecilia Österholm på nyckelharpa och sång ackompanjeras duon på skivan även av gitarristen Mats Bergström.

Releasekonserten blir på Bror Hjorths hus i Uppsala den 12 april, och den 15 april är duon en av akterna på Folk & Världsmusikgalan som i år hålls på Sara Kulturhus i Skellefteå.

Patrik Lindgren

-->

Fler recensioner

Annonser