! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

”En visuell och musikalisk resa runt jorden” med jubilerande klättrare, fotograf och musiker

18 nov 2013

En av Sveriges främsta professionella klättrare, på såväl utmanande klippbranter som lodräta höghusfasader, är göteborgaren Said Belhaj. Nu firar han tjugo år i gebitet, vilket firas med tillställningar i landets tre storstäder. Och eftersom han dessutom är verksam som musiker – bland annat i gnawabandet Giddabush – blir det förstås även musik, och det är inte vilket band som helst han satt ihop: med i Continental Orchestra finner vi folk som Jorge Alcaide (Cerro Esperanza Band) på gitarrer och sång och förstås Belhajs personlige mentor i musiksfären, Christer Bothén.
– Christer har betytt oerhört mycket som musiker, vän och har ibland känts som en extrapappa. När jag kom att intressera mig för gnawamusik i början av 2000-talet kände jag ingen i Sverige som höll på. Efter att jag kom i kontakt med Christer har vi delat den passionen och han introducerade mig även till jägarmusiken från södra Mali och instrumentet dosso n’goni, som vi spelar ihop. Han har varit och är en väldigt stor inspiration och det är helt otroligt att min första m’allem (mästare) i gnawa var en svensk!
Förutom nämnda jägarharpa och gnawans basluta, guimbri, spelar Belhaj även sälgflöjt, fiol, didgeridoo och diverse slagverk. När han inte fotograferar. Men det är alltså klättrandet som är den huvudsakliga sysselsättningen, och där backas han upp av en rad tunga sponsorer. Några egentliga kopplingar mellan musik och klättring ser han dock inte.
– Det är väldigt olika företeelser vilket gör att de kompletterar varandra mycket bra. Nu är jag exempelvis i Pyrenéerna i norra Spanien, ett av de bästa områdena i världen för bra och svår klättring. Men det ska bli skönt att åka till Barcelona till helgen och träffa Christer som råkar vara där, lyssna på flamenco på legendariska klubben JazzSí samt träffa mina marockanska gnawavänner i Raval. Sen är man laddad för att klättra hårt igen.
I slutet av november äger firandet rum, den 21 på Dieselverkstaden i Stockholm, den 22 på STPLN i Malmö och den 23 i Konserthusets Stenhammarsal i Göteborg.
– Vi kommer att spela musik till ett bild/filmspel från mina resor till de sex kontinenterna, alltså Europa, Afrika, Syd- och Nordamerika, Asien och Australien. Musiken kommer att vara inspirerad av de olika platserna så det blir allt från polskor, flamenco, gnawa, jägarmusik, tango, blues, experimentell musik och en massa annat. Det blir helt enkelt en visuell och musikalisk resa runt jorden.
Patrik Lindgren

Annonser