Redaktionsbloggen

Dina Ögon med Christopher Cantillo näst längst till höger. Bild: Mikael Kenta

Dags för ny jazzfestival på Öland

11 jun 2024

Den 14-15 juni är det premiär för nya festivalsatsningen Jazzen Öland. Dragplåster är dubbelt Grammis-prisade kvartetten Dina Ögon, vars trummis Christopher Cantillo är medgrundare och bokare till festivalen som hålls på scenerna Kackelstugan och Vida Museum & Konsthall.

Bland övriga artister kan nämnas Masaka Trio liksom triokonstellationer med Rasmus Borg respektive Mattias Ståhl och så Christopher Cantillos eget Miljonprojektet. Dungen och Sven Wunder spelar dessutom skivor. 

Vi ställde några frågor till Christopher Cantillo inför premiären.

Vilka hoppas ni kommer till festivalen och vilken typ av musikmix har ni satsat på? 

– Vi hoppas att alla som är musikintresserade ska vilja komma! Musikaliskt har vi satsat på saker som kanske inte är renodlad jazz och vi har också dj:er. Det finns en stark och alternativ scen i Sverige där folk har ett väldigt allmänt musiklyssnande och är nyfikna, folk som gillar att testa nya saker, som gillar musik och har en öppen attityd till musik. Ledordet för festivalen är ­öppenhet! 

Vad hoppas ni att Jazzen Öland tillför till den svenska jazzfestivalscenen?

– Vi vill visa på jazzens bredd och att det finns spår av ­jazzen i en massa olika populärmusik. Musikerna som spelar på festivalen spelar i flera andra sammanhang och i många populärmusik­projekt, men de kanske har sitt hjärta i den improviserade musiken. 

Och barn under tretton år kommer in gratis? 

– Exakt, det underlättar ju för alla om barn är välkomna. 

Något du ser fram emot lite extra under festivalen? 

– Det kommer en hemlig amerikansk gästartist och det känns jättekul! 

Sunniva Brynnel

Läs mer om festivalen här. Och missa inte Liras stora guide till festivalsommaren!


Fler recensioner

Annonser