Redaktionsbloggen

Hur påverkas Victoriateatern och andra verksamheter av de nya beskeden? Bild: Felicia Korman.

Avvaktande reaktioner från branschen om undantagen till restriktionerna

24 aug 2020

Fredagens besked att den rådande 50-personersgränsen för allmänna sammankomster förvisso ligger fast, men ska luckras upp genom möjligheter till undantag, ledde till högst skilda reaktioner och väckte en rad följdfrågor. Inte minst kring hur landets mindre scener och musikklubbar kommer in i bilden.

Ska de betraktas som serveringsställen, med möjlighet att boka in musiker precis som en kvarterskrog, eller ska de snarare förhålla sig till samma regler som de stora evenemang – fotbollsmatcher, konferenser och arenakonserter – som planeras ska kunna ta in ett större antal besökare så länge publiken är sittande och håller två meters avstånd?

Medan regeringens förslag går ut på sedvanlig remissrunda frågade vi representanter från några av landets viktigare scener hur de ser på beskedet: vad det innebär för just deras verksamhet, vad de saknade i beskedet och vad de skulle vilja säga till regeringen i nuläget.

Återkommande är en önskan att samma regler ska gälla för alla – varför 1 meter mellan sällskap på restaurang men 2 meter på konsert i sittande salong? Varför går det bra att sitta sida mot sida på bussen men inte framför en scen?

Frustrationen är också utbredd över hur lång tid det tagit att komma fram till detta fortfarande vaga förslag. Som Edin Bahtijaragic på Victoriateatern skriver: ”Att det ska ta fem månader att komma på att alla måste ha samma premisser. Det tog alldeles för lång tid att komma fram till dagens besked.”

Samtidigt finns förstås en lättnad över att det nu åtminstone går att planera inför hösten – en säsong som därmed förstås är långt ifrån räddad, förlusterna kommer att fortsätta men det öppnar i alla fall för att kunna hålla verksamheterna igång.

Eric Birath på Fasching skriver:
– Vi hade redan fattat beslut om att göra några konserter i veckan med högst 50 personer i publiken, nu kan vi öka den siffran till någonstans mellan 80-100 gäster efter första oktober tror vi. Med den publikkapaciteten går vi ändå inte runt, men i kombination med det föreslagna utökade stödet kan det skapa arbetstillfällen för både oss, tekniker, artister och övriga leverantörer. Det är viktigt för att hela kulturens ekosystem och näringskedja ska överleva.

Här är svaren från Victoriateatern, Fasching och Stallet.

Peter Bothén, Stallet Världens Musik (Stockholm)
1. Vad betyder fredagens besked från regeringen för just er situation och planering?
– För lokalen Stallets del ändrar det ingenting, och med lokalen menar jag vår fasta scen på Stallgatan, vi gör ju även evenemang utanför huset där dagens besked kan påverka. Stallets lokal är så liten så för att hålla de avstånd som krävs så är nog 50 personer maxantal. I den här situationen kan gästspel på andra scener vara aktuellt om det håller i sig och då är det betydelsefullt om större konserthus och konsertställen kan ta in flera.

2. Vad saknade ni i beskedet?
– Kanske lite mer konkreta exempel. Konserthuset i Stockholm med 1600 platser – hur ser man på antal och möjligheter. Tror dock det är svårt att gå in på enskildheter och detaljer. Hur kommer den eventuella 1,5 miljarden att fördelas? Kommer ljudtekniker och andra ha möjlighet att ta del av ett nytt stöd?

3. Vad är det viktigaste budskapet till regeringen i den remissrunda som nu drar igång?
– Lyssna på så många berörda som möjligt, anpassa regelverk inför denna nya situation. Det kan gälla utskänkningstillstånd där mindre ställen som Stallet kan undantas från en del regler kring menyer då det blir svårt med lönsamhet för servering i samband med konserter med bara 50 gäster. Ska man då ha krav på lagad mat så blir det olönsamt och då blir det inget glas vin och en macka till upplevelsen.

Edin Bahtijaragic, Victoriateatern (Malmö)
1. Vad betyder fredagens besked från regeringen för just er situation och planering?
– För vår del innebär det att september månad genomförs med bara 50 i publiken och att vi måste invänta remissen för att veta hur många personer vi får ta in från den 1 oktober. Sedan är det glädjande att nya krisstödet kommer och jag hoppas innerligen att den når samtliga instanser i näringskedjan.

2. Vad saknade ni i beskedet?
– Saknar empati och kunskap inom branschen, att det ska ta 5 månader att komma på att alla måste ha samma premisser. Det tog alldeles för lång tid att komma fram till dagens besked.

3. Vad är det viktigaste budskapet till regeringen i den remissrunda som nu drar igång?
– Dra inte alla över en kam, låt konceptet och lokalstorleken ha betydelse. Ex: varför ska ett sällskap kunna sitta tillsammans och äta middag men när dom ska se en konsert ska det vara 2m mellan varje person? Samma regler gällande distansering ska gälla både inom restaurang, butik, biograf, konsertsal etc.

Eric Birath, Fasching (Stockholm)

1. Vad betyder fredagens besked från regeringen för just er situation och planering?
– Beskedet betyder att vi i alla fall kan planera några månader in på hösten, att vi över huvud taget vet vad som gäller ett tag framöver. Vi hade redan fattat beslut om att göra några konserter i veckan med högst 50 personer i publiken, nu kan vi öka den siffran till någonstans mellan 80-100 gäster efter första oktober tror vi. Med den publikkapaciteten går vi ändå inte runt men i kombination med det föreslagna utökade stödet kan det skapa arbetstillfällen för både oss, tekniker, artister och övriga leverantörer. Det är viktigt för att hela kulturens ekosystem och näringskedja ska överleva.

2. Vad saknade ni i beskedet?
– Vi hade hoppats på en längre framförhållning och en tydlig bortre gräns för hur länge det nya förslaget är tänkt att gälla. Samtidigt har vi full respekt för att utvecklingen är svår att bedöma i rådande situationen. Jag tycker också att förslagen var något luddiga – hur kommer det sig tex att det ska vara två meter mellan individer i en salong med biosittning men att de allmänna råden från Folkhälsomyndigheten gällande sällskap på restauranger är en meters mellanrum.

3. Vad är det viktigaste budskapet till regeringen i den remissrunda som nu drar igång?
– Remissrundan bör peka på vikten av att likställa verksamheter så att alla branscher har samma regelverk. Varför är det tex rimligt att vi sitter bredvid varandra på ett flyg eller en buss (kanske inte är rimligt men det tillåts) men vi ska ha två meters mellanrum mellan oss om vi tittar på en film eller upplever en konsert. Jag tycker också att man bör se över en förlängning och en ökning av permitteringsstödet i kulturbranschen som mer eller mindre står helt stilla.

Patrik Lindgren


Fler recensioner

Annonser