! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Kulturminister Amanda Lind under presskonferensen på fredagen.

50-gränsen ligger fast – men nu öppnas det för undantag

21 aug 2020

På torsdagseftermiddagen gav statsminister Stefan Löfven beskedet att gränsen på femtio personer vid allmänna sammankomster ligger fast, men lämnade samtidigt en liten öppning genom att hänvisa till ”snart kommande besked om hur gränsen ska hanteras”.

Och i dag på förmiddagen höll kulturministern Amanda Lind och inrikesminister Mikael Damberg en presskonferens där de preciserade att femtiopersonersgränsen i nuläget ligger fast, men ”som huvudregel”, och presenterade två förslag om lättnader, som nu ska ut på remiss.

Det ena förslaget gäller serveringsställen, det vill säga restauranger och kaféer med musikunderhållning, som ska kunna agera under ordningslagen även när en artist framträder. Vilket alltså skulle åtgärda den rådande orimliga situationen att antalet gäster begränsas till 50 så fort en namnkunnig artist kliver upp på en scen.

Det andra förslaget är en öppning att erbjuda undantag från 50-regeln för större arrangemang med sittande publik – dock med restriktioner i form av t ex två meters avstånd mellan sittplatserna och även ett övre tak för antal besökare.

Bedömningen är att de nya regleringarna, som nu alltså ska ut på en snabb remissrunda, ska kunna träda i kraft den 1 oktober.

Ministerduon berättade också om ett nytt stödpaket om 1,5 miljarder till kulturlivet, och Amanda Lind betonade flera gånger att de ämnar ta särskilt hänsyn till egenföretagare, som i många fall hamnade utanför i vårens paket.

Patrik Lindgren

Annonser