Redaktionsbloggen

Suistamon Sähkö kommer att ge färg åt Nordic Folk Alliance. Bild: Mortti Saarnia

Artisterna klara till vårens Nordic Folk Alliance

7 mar 2023

Showcasefestivalen och branschmötet Nordic Folk Alliance har tidigare hållits i Göteborg men i år och även nästa är det danska Roskilde som står värd för evenemanget. 

I dag presenterades de artister som kommer att framträda, totalt sexton akter utvalda av de nordiska ländernas respektive musikexportorganisationer. Syftet är att visa upp artister och band som redan slagit igenom lokalt men med potential att även slå på den internationella klubb- och festivalscenen. 

Från Sverige skickas tre akter, däribland fiolspelmannen Anna Ekborg Hans-Ers, bekant från trion Northern Resonance men i och med den egna, brett hyllade debuten Solo från 2021 klev hon fram också som soloartist.

Skånska Hialøsa är också utvalda, en trio vars debutvideo vi skrev om här, och vars debutalbum väntas senare i vår. 

Tredje akten från Sverige är Grammisnominerade folkstorbandet Spöket i köket, Nisse Blomsters väna monster till band.

Sverige är även representerat i ett av de norska bidragen, nämligen den till två tredjedelar svenska trion Eriksson/Myhr/Malmström. Övriga norska bidrag är Susanne Lundeng och Synnøve Brøndbo Plassen.

Från Finland kommer den häftiga kvartetten Suistamon Sähkö, svängiga Tsuumi Sound System och samiska Ánnámáret.

Island skickar trion Lón samt kvartetten Brek, vars debutalbum från 2021 utsägs till det årets bästa isländska folkmusikskiva. Värdlandet Danmark ställer upp med den i Lira omskrivna trion Aysay, goth-folk-duon Bona Fide, gitarr/nyckelharp-duon En:1 och så det prisade projektet Sylfide.

Som ett slags bonus framträder även kanadensiske Cédric Dind-Lavoie med sitt projekt Archives, soom väcker gamla arkivinspelningar till liv.

Nordic Folk Alliance hålls 18-20 april och till de två showcasekvällaren, 19-20:e på spelstället Gimle, säljs det vanliga publikbiljetter. De seminarier och paneldebatter som hålls dagtid är förbehållna branschpersoner.

Läs mer på Nordic Folk Alliance hemsida.

Patrik Lindgren


Fler recensioner

Annonser