Redaktionsbloggen

Pressbild Anders Hagberg, från skivan Trust.

Anders Hagberg utforskar rummet i konsert- och samtalsserie

4 mar 2021

Flöjtisten och saxofonisten Anders Hagberg är känd för sitt sökande, eftertänksamma, suggestiva spel och sin klangligt utforskande musik Någonstans i den nordiskt ljudande jazzens murriga utmarker.

Under tre lördagar i mars bjuder han nu in till kombinerade konserter och samtal, direktsända från Hagakyrkan i Göteborg.

Den akustiskt tacksamma lokalen är inte vald av en tillfällighet, utan är en del av hans pågående utforskande av rummets betydelse för hur musiken spelas och upplevs.

Första tillfället är nu på lördag den 6 mars, då Anders Hagberg framför musiken från 2018 års skiva Trust tillsammans med inte bara Johannes Lundberg på bland annat kontrabas utan även dansarna Anna Wennerbeck och Lina Lundin. En central medaktör på denna liksom följande föreställningar är också ljudteknikern Åke Linton.

Nästa lördag, den 13 mars, är det dags för Melodic Melange – den hyllade duo Hagberg har tillsammans med oudspelaren Ahmad al Khatib, här förstärkta av Johannes Lundberg på bas. Nordisk jazz i möte med arabisk maqam.

Sista lördagen, den 20 mars, utgör även releasespelning för Anders Hagbergs senaste skiva North, som kommer att framföras av förutom Hagberg själv på olika flöjter och sopransax även Joona Toivanen på piano, Johannes Lundberg kontrabas och Helge Norbakken slagverk.

North hamnade för övrigt på Liras lista över 2020 års bästa svenska jazzskivor, med kommentaren:

Lite av en klyscha det där begreppet –  ”suggestivt” – lätt att åkalla i brist på mer precisa ord. Men i mästerlige blåsaren Anders Hagbergs musik är just den kvaliteten påtagligt bärande, som om varje ton bär på en bild, en känsla, en ansats till något högre. Joona Toivanens piano driver på, förstärker. Basisten Johannes Lundberg betonar en alltjämt underliggande folkton. Slagverkaren Helge Norbakken leker återhållsamt med takter och lätta ljudkaskader. Delikat. Och ja, suggestivt.

Alla sändningar startar redan klockan 14 på eftermiddagen och kan följas via antingen Hagakyrkans Facebooksida eller nätverket Knutpunkts Vimeo-kanal.

Patrik Lindgren

Annonser