! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Thomas Backman, Josefine Lindstrand, Lisa Långbacka och Leo Svensson Sander i gruppen Alice! Foto Miki Anagrius

Alice Tegnér i ny tappning

27 nov 2019

Sångerskan och kompositören Josefine Lindstrand letade efter barnmusik som både hon och hennes barn kunde njuta av. Lösningen blev nya skivan Alice!.
– Jag känner att det här projektet har sprungit väldigt mycket ur ett behov jag haft som förälder. Jag har velat ha en fin version av Sov du lilla videung att lyssna på när barnen ska sova, eller Bä bä vita lamm … För barnen vill gärna höra låtar hundra gånger om dessutom.

När vi pratas vid leker hennes två barn i vardagsrummet. Hon berättar att de gärna sjunger Alice Tegnérs sånger ihop, och likadant var det när Josefine Lindstrand själv var liten.

– Min mamma hade boken Nu ska vi sjunga, en orange visbok som innehöll en massa Alice Tegnér-låtar. Den sjöng vi jättemycket som barn, jag och min mamma och min bror. Så texterna sitter väldigt djupt, de är verkligen en del av min barndom.

Musikerna och medarrangörerna på skivan är förutom Lindstrand även Thomas Backman på träblås, Lisa Långbacka på dragspel, och Leo Svensson Sander på cello samt såg. Musiken är avskalad, som en ECM-platta för barn, med mycket rymd och med finurliga arrangemang. Skivans skönhet finns i de lågmälda detaljerna.
– Vi ville skapa utrymme i musiken och behålla den precis så som vi vill ha den. För att hjälpa publiken hålla kvar sin stämning samarbetar vi med animatören Helene Berg, som gjort animationer till alla låtarna. Genom det skapas en värld som man kan vara i och titta på, i stället för att vi musiker ska känna att vi ska spexa och få med publiken på tåget.

Det är inte bara Tegnérs mest kända sånger som hörs på nya skivan utan även en och annan doldis.
– Vi bestämde oss för att hitta visor som vi inte kände till innan och som inte spelats in tidigare. Så vi letade nytt material på Visarkivet och hittade en massa vackra melodier som bara är helt bortglömda. Alice var både väldigt produktiv och skicklig.

Josefine Lindstrand beskriver Alice Tegnérs musik som mångbottnad. Som kompositör var hon dessutom mer mångsidig än vad många kanske känner till.
– Hon skrev också mycket instrumentalmusik och musik som var till vuxna, men det var ju väldigt svårt att som kvinna bli en erkänd kompositör på den tiden. Det hade hon nog blivit om hon levt i dag.

Sunniva Brynnel

(ur Lira #4 2019)

Prenumerera på Lira du med! Just nu får du en valfri cd på köpet i vår julkampanj!

Annonser