Redaktionsbloggen

Musikskapande för alla på Scenkonstmuseet

26 feb 2019

Scenkonstmuseet i Stockholm öppnade den 16 februari portarna för den helt och hållet interaktiva musikutställningen Sound check. Museichef Daniel Wetterskog berättar mer om utställningen, som är inköpt från Trinity College i Dublin.
– Vi tror att utställningen är allra mest intressant för unga från 10–12 år och uppåt. Men när vi började packa upp grejerna, och verkligen tittade på vad vi fått, är den faktiskt exakt lika rolig för någon som är nittio eller fem år! Men den bredaste målgruppen som kommer besöka utställningen är nog unga, till exempel i skolklasser.

Och utan besökare blir det inget ljud, konstaterar Daniel Wetterskog.
– I ett museum vill man ju gärna visa upp föremål hela tiden, men när det gäller musik kan det vara kul att köra en renodlat interaktiv utställning. Besökarna får till exempel prova på att skapa slumpmässig musik med en lätt radioaktiv sten, spela syntcykel … Och i går satte vi upp gungorna – där kan man gunga tre stycken i bredd och beroende på hur man synkroniserar gungandet skapar man olika musik.

Och hur mottas den som knappast känner sig som en fullfjädrad musikskapare?
– Vår grundtanke är att oavsett om du är jätteduktig på att skapa musik eller om du aldrig har gjort det så ska du kunna skapa musik och ljud på Sound check. Det har varit vår utgångspunkt och det hänger också ihop med Scenkonstmuseets huvudutställning i stort. Oavsett om du aldrig har dansat, gjort musik, sjungit, eller spelat teater tidigare så har du det i dig på något sätt, på någon nivå! Vi vill visa på att alla kan skapa.

Utställningen blir Daniel Wetterskogs sista som museichef, innan han lämnar sin tjänst i maj.
– Sound check blir den sista utställning jag ansvarar för på Scenkonstmuseet innan jag slutar, och det känns väldigt kul. Tanken var egentligen att en föregångare till den här utställningen skulle ha blivit den första som vi öppnade museet med 2017. Men så sköt vi lite på öppningen och flyttade fram utställningen … Så i stället för min första så blev det min sista.

text: Sunniva Brynnel
bild: Lucas Abela

(tidigare publicerad i Lira #1 2019)


Fler recensioner

Annonser